fbpx
NaslovnicaCrna GoraOdobriti uslovni upis specijalističkih studija

Odobriti uslovni upis specijalističkih studija

Podgorica, (MINA) – Studentski parlament Univerziteta Crne Gore (UCG) pokrenuo je inicijativu za izmjene Zakona o visokom obrazovanju kojom traže da se studentima omogući uslovni upis specijalističkih studija.

Studentski parlament je predlog za usvajanje Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o visokom obrazovanju uputio predsjedniku Skupštine Aleksi Bečiću i šefovima poslaničkih klubova.

Kao dokaz velike zainteresovanosti studenata, dostavili su i peticiju koju je za dva dana potpisalo 1.839 studenata UCG.

Iz Studentskog parlamenta navode da su studenti kojima je do kraja osnovnih studija ostao nepoložen samo jedan ispit, primorani da produže studije za akademsku godinu.

“U vremenu u kojem živimo, kada se ekonomija suočava sa teškim posljedicama zbog pandemije COVID-19, navedeni finansijski teret predstavija veliko opterećenje za studente”, navodi se u studentskoj inicijativi, dostavljenoj parlamentu 6. oktobra.

Podsjeća se na praksu nekih ustanova visokog obrazovanja u Crnoj Gori da dozvoljavaju uslovni upis specijalističkih studija.

“Na to smo ukazali i Ministarstvu prosvjete, koje je od navedene ustanove dobilo potvrdu da je sve do ove studijske godine bio dozvoljen uslovni upis specijalističkih studija”, kažu iz krovne studenstke organizacije.

Kako se ističe, tako su dobili potvrdu njihovih navoda i činjenice da se zakon selektivno primjenjivao na univerzitetima u državi.

“Ako je Univerzitet koji je kršio navedenu zakonsku normu, najavio da će ukinuti odluku, stava smo da su naši studenti bili u neravnopravnom položaju i da zbog toga treba da dobiju mogućnost uslovnog upisa specijalističkih studija, što ce biti moguće nakon izmjena zakonskog teksta”, kaže se u inicijativi.

Naglašava se da je dopunama Zakona o visokom obrazovanju koje su usvojene krajem prošle godine, predviđeno da se upis na specijalističke studije produžava za još dvije godine, odnosno do kraja studijske 2021/2022. godine.

“To znači da su ovogodišnja i generacija koja će specijalističke studije upisati naredne godine, posljednje koje će studirati na ovom nivou studija, koji ne postoji u novom, reformisanom modelu studija”, navode iz Studentskog parlamenta.

Podsjeća se da je nakon ovogodišnjeg konkursa za upis na specijalističke studije ostao veliki broj nepopunjenih mjesta, od kojih su sva samofinansirajuća, što je dodatni razlog da se njihov zahtjev prihvati.

“Studentima bi trebalo dati mogućnost da upišu i završe navedeni nivo studija, uz mogućnost da prenesu određeni broj ECTS kredita sa osnovnih, čime bi uz dodatno opterećenje, bili u prilici da u roku završe akademske obaveze”, smatraju u Studentskom parlamentu.

Inicijativu Studentskog parlamenta za izmjene Zakona o visokom obrazovanju potpisao je njegov predsjednik Saša Roćen.

Najčitanije