fbpx
NaslovnicaCrna GoraObnoviti proces u slučaju Bioče

Obnoviti proces u slučaju Bioče

Podgorica (MINA) – Nevladina organizacija Voz neprebola Bioče 2006 pozvala je nadležne da obnove proces u slučaju željezničke nesreće i da, kako su naveli, pred lice pravde izvedu odgovorne za tu tragediju.

Danas se navršava 14 godina od željezničke nesreće na Bioču, u kojoj je poginulo 47 osoba, a više od 200 povrijeđeno. Zbog nesreće je osuđen mašinovođa, Slobodan Drobnjak, na šest godina zatvora, dok je 11 zaposlenih u Željeznici oslobođeno odgovornosti.

Predsjednik NVO Voz neprebola Bioče 2006, Goran Vojinović, kazao je na konferenciji za medije da traže da se razmotre svi relevantni dokazi i utvrde svi propusti, kojih je, kako kaže, bilo mnogo.

“Svi nas korektno prime, svi nas razumiju, ali niko neće da pokrene ponovo postupak. Tražimo da se uzmu u obzir relevantne činjenice i da se postupak vodi u zakonskom roku”, kazao je Vojinović.

Kako je rekao, tražili su pomoć u svim institucijama, ali odgovore nisu dobili.

„Pisali smo, tražili, molili da se pokrene bilo kakav postupak kako bi se obnovio sudski postupak.
Obraćali smo se predsjednicima Crne Gore, Vlade, Skupštine, Vrhovnom državnom tužilaštvu, Skupštini, Ombudsmanu i nakon 14 godina opet smo na prvom kolosjeku“, rekao je Vojinović.

On je kazao da znaju da je istina “uz nas”.

„Iz tog razloga želimo da upoznao javnost o svim ulogama koje su imali režiser, glumci i statisti sa ciljem da se sakrije istina o ubistvu ili najvećom mirnodopskoj tragediji u Crnoj Gori“, kazao je Vojinović.

Prema njegovim riječima, sudski postupak u vezi ubistva nije se dešavao u sudnici u kojem je presjedavala sutkinja Bošković.

„Već u kabinetu predsjednice Vrhovnog suda Vesne Medenice, sudije Zorana Pažina, Radula Kojovića i u državnom tužilaštvu“, rekao je Vojinović.

Kako je kazao, te osobe uticale su da se relevantini pravni dokazi marginalizuju i stave u drugi plan, i u pravnom smislu obismisle kao i svjedočenje.

On je rekao da određeni pojedinci imaju svoju ulogu na ishod suđenja.

„Sutkinja Bošković mnogo prije donesene presude se izvinjavala porodicama poginulih putnika zbog presude koju će donijeti. Ključne dokaze marginalizovala je i stavila van svih pravnih okvira u drugi plan“, kazao je Vojinović.

Preživjeli putnik, Vesko Vlahović, kazao je da je ta NVO pokušavala prethodnih 14 godina da riješi slučaj nesreće institucionalno.

“Mi smo pokušali institucionalno riješiti ovaj slučaj, ali morali smo da se bavimo administracijom, umjesto optimizacijom svog stanja, prije svega zdravlja i egzistencijalne zbinutosti”, rekao je Vlahović.

On je kazao da su mnoga obećanje data oštećenima u nesreći i njihovim porodicama ostala neispunjena.

“Očekivali smo da obećanje države, da će pomoći porodicama nastradalih i preživjelim putnicima biti ispunjeno. Navedeno je da će to podrazumijevati i liječenje, oporavak, rehabilitaciju, međutim samo su, u početku, iz Centra za socijalni rad došli da utvrde ko je bio putnik voza”, naveo je Vlahović.

Sekretar NVO, Voz neprebola – Bioče 2006“, Hivzo Topuzović, saopštio je da će se godišnjica tragedije obilježiti, kao i prethodnih godina, u Bijelom Polju i na Bioču.

„Godišnjica će se obilježiti 22. januara u Bijelom Polju, a 23. na Bioču. Organizovan je prevoz članova udruženja, iz Podgorice za Bijelo Polje u osam sati, ispred Hrama.

On je rekao da je prevoz za Bioče organizovan iz Bijelog Polja ispred autobuske stanice u osam sati i 30 minuta, a iz Podgorice u deset sati ispred Hrama.

„Očekujemo da se željeznički saobraćaj na Bioču obustavi u ovo vrijeme i da se ne oglašavaju sirene“, poručio je Topuzović.

Najčitanije

lgbt forum progres, obuka, novinari, mizogini govor

Realizovan trening za novinare u cilju suzbijanja mizoginog govora

Podgorica, (MINA) - Nevladine organizacije (NVO) LGBT Forum Progres i LGBTIQ Socijalni centar realizovale...