fbpx
NaslovnicaCrna GoraObezbijediti prosvjeti adekvatan društveni status

Obezbijediti prosvjeti adekvatan društveni status

Podgorica, (MINA) – Ekonomsko-socijalna kriza sa kojom se Crna Gora suočava ne smije biti razlog da se zaboravi na prosvjetu, poručila je predsjednica Socijaldemokratske partije (SDP) Draginja Vuksanović Stanković, navodeći da je obaveza cijelog društva da prosvjetarima obezbijedi adekvatan društveni i materijalni status.

Vuksanović Stanković je kazala da Crna Gora i njeni građani u periodu krize svjedoče velikom požrtvovanju prosvjetnih radnika koji, kako je navela, u otežanim uslovima pružaju maksimalne napore na obrazovanju djece.

„Ogromna zahvalnost i veliko priznanje koje ćemo im uputiti neće značiti puno ukoliko kao društvo, u periodu pred nama, ne budemo učinili sve da značajno poboljšamo status i standard naših prosvjetara“, rekla je Vuksanović Stanković.

Prema njenim riječima, ekonomsko-socijalna kriza sa kojom će građani biti suočeni nikako ne smije da bude razlog ili izgovor da se ponovo zaboravi na prosvjetu „što je, gotovo uvijek do sada, nažalost bila redovna praksa“.

„Kulturni model koji, nažalost, dominira u Crnoj Gori, a koji prati takođe pogrešan ekonomsko-socijalni model, je svih ovih godina ključne i temeljne segmente društva, u koje spada i prosvjetni sistem, permanentno gurao na socijalne margine, ugrožavajući na taj način supstancu društva i njegovu sposobnost da se bori sa izazovima modernog vremena“, kazala je Vuksanović Stanković.

Ona je ocijenila da će aktuelna teška situacija biti dobra pouka da se temeljno mijenjaju takvi pristupi, stavovi i odnos prema osnovnim funkcijama koje svaka država mora da obavlja, a jedna od tih je, kako je navela, svakako ona koju ima prosvjeta.

Prema njenim riječima, i prosvjetari se, kao i ostali građani, gotovo svakodnevno suočavaju sa brojnim nepravdama i devijacijama sistema u kojem rade.

„Ipak, to ih nije spriječilo da daju svoj maksimum i pedagoški odnos prema našoj djeci koja, zajedno sa svojim profesorima i roditeljima, odgovaraju zadacima i u ovako izazovnom i teškom trenutku za sve nas“, kazala je Vuksanović Stanković.

Kako je navela, obaveza svih u društvu je da obezbijede adekvatan društveni i materijalni status prosvjeti, koji ona svojim ugledom i značajem funkcije koju obavlja definitivno zavrjeđuje.

„Nadam se da politika, makar oko ovog pitanja, može postići apsolutni konsenzus“, zaključila je Vuksanović Stanković.

Najčitanije