fbpx
NaslovnicaCrna GoraNVO: Stav Spajića korak unazad u demokratskom razvoju

NVO: Stav Spajića korak unazad u demokratskom razvoju

Podgorica, (MINA) – Stav premijera Milojka Spajića da će Crna Gora glasati za Rezoluciju Ujedinjenih nacija (UN) o memorijalizaciji genocida u Srebrenici, ali da je neće promovisati kosponzorstvom, korak je unazad u demokratskom razvoju Crne Gore.

To je ocijenila koalicija nevladinih organizacija (NVO) koje su Vladi predale inicijativu za kosponzorstvo Rezolucije.

Grupa NVO je u reagovanju istakla da je jedino ispravno i ljudski iskoristiti svaku priliku da se zločin u Srebrenici osudi i da se činjenice o njemu ne kriju.

Iz NVO su kazali da je snažna građanska inicijativa, koju je podržalo 100 NVO i preko 320 istaknutih građana Crne Gore, doprinijela da Spajić barem javno najavi podršku rezoluciji.

Oni su pozvali članove Vlade da dobro preispitaju istorijski značaj te odluke.

„Veličina srebreničke tragedije zahtijeva od Vlade da Crna Gora kosponzoriše rezoluciju zajedno sa Slovenijom, Hrvatskom, Bosnom i Hercegovinom, Sjevernom Makedonijom i drugim zemljama“, navodi se u saopštenju.

Iz koalicije NVO su kazali da žale što je rezolucija UN o Srebrenici danas uopšte dilema za vlast u Crnoj Gori.

„Međutim, za članstvo u Evropskoj uniji vlast mora dokazati da postoje univerzalne vrijednosti koje su van svake političke kalkulacije“, kaže se u saopštenju.

Ističe se da kredibilne i progresivne vlasti ne smiju da prave kompromise sa nacionalistima.

Iz NVO su kazali da postoje pitanja koja su apsolutna, oko kojih nema kalkulacije već samo jedan tačan odgovor.

Kako su rekli, u oktobru 1991. godine jedini tačan odgovor bio je biti protiv opsade Dubrovnika, u aprilu 1992. biti protiv opsade Sarajeva, u maju 1992. „ne izručiti izbjeglice pod nož“ (Ratku) Mladiću i (Radovanu) Karadžiću, u julu 1995. spriječiti genocid u Srebrenici, u aprilu 1999. spriječiti tragediju u Murinu.

„Danas je jedino ispravno biti za kosponzorisanje Rezolucije o genocidu u Srebrenici i time odati poštovanje žrtvama, osuditi počinioce i založiti se da se takva tragedija više nikada nikome ne ponovi“, poručuje se u saopštenju.

Iz NVO su kazali da ne prihvataju argument vlasti da „treba zaboraviti prošlost“ kada istovremeno vladajuće političke partije učestvuju u negativnom istorijskom revizionizmu memorijalizacijom simbola agresorskih ratova 90-ih, kao što su primjeri promjene naziva ulica u Pljevljima i Podgorici.

„Građani i građanke Crne Gore prepoznaju ovo kao vrijednosno pitanje oko kojeg ne smije biti dileme i zato smo se pobunili protiv relativizacije“, navela je grupa NVO.

Oni su kazali da se podrška inicijativi nastavlja i pozvali sve da se pridruže.

„Tražimo da Vlada Crne Gore ne pada pod uticaj retrogradnih snaga, već da ispravnim postupanje i suočavanjem sa teškom prošlošću pomogne i demokratizaciji u regionu, za dobrobit svih“, navodi se u saopštenju nevladinih organizacija.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije