fbpx
NaslovnicaCrna GoraNeriješena pitanja rješavati kroz bilateralni dijalog

Neriješena pitanja rješavati kroz bilateralni dijalog

Podgorica, (MINA) – Crna Gora i Hrvatska neriješena pitanja žele da rješavaju kroz bilateralni dijalog i direktnu komunikaciju, saopšteno je na sastanku crnogorskog ministra pravde Andreja Milovića i hrvatskog ministra vanjskih i evropskih poslova Gordana Grlića Radmana.

Na sastanku je, kako je saopšteno iz Ministarstva pravde, zaključeno da Crna Gora ima snažnu podršku Hrvatske u procesu integracije Crne Gore u Evropsku uniju (EU).

Milović, koji boravi u Hrvatskoj, rekao je da odnosi moraju biti temeljeni na dobrosusjedstvu dvije zemlje.

“Čemu znatno doprinosi stav zvaničnog Zagreba da u ispunjavanju evropskih zadataka treba pojedinačno mjeriti učinak svake zemlje, a naš učinak na tom planu je najveći od svih zemalja koje apliciraju za članstvo u EU”, kazao je Milović.

Navodi se da su Milović i Grlić Radman saglasni u ocjeni da su odnosi između Crne Gore i Hrvatske veoma dobri, da ih karakteriše redovan politički dijalog i česti susreti zvaničnika dvije države na svim nivoima.

Odnose dvije zemlje, kako je saopšteno, prožima i zajednička evropska i evroatlantska persprektiva.

Sve to, prema ocjeni ministara, predstavlja odličan temelj za unapređenje i intenziviranje odnosa dvije države u svim oblastima od obostranog interesa.

Milović je rekao da je za Crnu Goru od fundamentalne važnosti saradnja u EU integracijama.

“Hrvatska je jedini naš susjed koji je članica EU. Njeni dosadašnji uspjesi i iskustva na tom planu su ozbiljan podstrek i inspiracija za zahjtevne reforme i zadatke koji su pred nama”, ocijenio je Milović.

On je, kako se navodi, naglasio da Crna Gora preduzima snažne korake na polju procesuiranja ratnih zločina jer, kako je istakao, nove generacije moraju nesmetano sarađivati, a jedini ispravan put za to je individualizacija ratnih zločina kako bi se dokinula svaka loša percepcija kolektiviteta.

“Zajednički stav dva ministra je da neriješena pitanja dvije zemlje žele da rješavaju kroz bilateralni dijalog i direktnu komunikaciju, vodeći se principima prijateljstva, dobrosusjedstva i strateškog partnerstva u evroatlantskim integracijama”, kaže se u saopštenju.

Milović boravi u Hrvatskoj, povodom učešća na međunarodnoj konferecniji „Budućnost proširenja EU: pravosuđe i temeljna prava“.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Potpisan Memorandum o razumijevanju sa Koledžom Evrope

Podgorica, (MINA) - Ministarka prosvjete, nauke i inovacija Anđela Jakšić Stojanović potpisala je danas...