fbpx
NaslovnicaCrna GoraNATO pozvao Rusiju da zaustavi vojne akcije

NATO pozvao Rusiju da zaustavi vojne akcije

Podgorica, (MINA) – NATO saveznici pozvali su Rusiju da odmah zaustavi napade na Ukrajinu i povuče trupe.

Na vanrednom sastanku šefova diplomatija zemalja članica NATO-a u Briselu, na kojem je učestvovao ministar vanjskih poslova Đorđe Radulović, saveznici su razmotrili pitanje ruske agresije na Ukrajinu.

„Oni su razmotrili i dalje korake u cilju zaštite bezbjednosti evroatlantskog prostora, pri čemu su pozvali Rusiju da odmah zaustavi napade i povuče trupe“, saopštili su iz Ministarstva vanjskih poslova (MVP).

Iz tog Vladinog resora kazali su da je Radulović ponovio podršku očuvanju ukrajinske nezavisnosti, teritorijalnog integriteta i suvereniteta, u skladu s njenim međunarodno priznatim granicama.

On je istakao da Crna Gora stoji uz narod Ukrajine i njeno demokratsko izabrano rukovodstvo i institucije.

„U pogledu situacije na Zapadnom Balkanu i mogućih posljedica koje rat u Ukrajini može imati za region, Radulović je ukazao da agresija na Ukrajinu poziva na opreznost i kada je riječ o stabilnosti i bezbjednosti na ovim prostorima“, kaže se u saopštenju.

Radulović je ponovio da ubrzana evropska i evroatlantska perspektiva predstavlja jedini odgovor i garant evropske i stabilnosti Zapadnog Balkana.

On je, kako se navodi, pozdravio sve mjere koje je Alijansa donijela u cilju zaštite saveznica, a kroz jačanje odvraćanja i odbrane na istočnom krilu i duž granica Alijanse.

„U kontekstu suočavanja s najvećom prijetnjom evropskoj bezbjednosti od Drugog svjetskog rata, Radulović je posebno istakao važnost bliske saradnje sa Evropskom unijom (EU) i drugim međunarodnim akterima“, kaže se u saopštenju.

Iz MVP su rekli da je Radulović informisao saveznice da je Crna Gora odlučna da u ovim teškim trenucima iskaže solidarnost s Ukrajinom i da će opredijeliti humanitarnu, kao i pomoć u vojnoj opremi.

Na marginama sastanka, Radulović je razgovarao sa visokim predstavnikom EU za vanjsku politiku i bezbjednost Žozepom Boreljom i ministrom vanjskih poslova Sjeverne Makedonije Bujarom Osmanijem.

Iz Ministarstva su kazali da će se Radulović u toku dana susresti i sa specijalnim izaslanikom EU za Zapadni Balkan Miroslavom Lajčakom.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije