fbpx
NaslovnicaCrna GoraNastavlja se sa politikom nekažnjavanja

Nastavlja se sa politikom nekažnjavanja

Podgorica, (MINA) – Ocjenjivanje tužilaca, bez obzira na izmjenu Pravilnika prošle godine, daje iste rezultate, saopštili su iz Centra za građanske slobode (CEGAS), navodeći da se nastavlja sa politikom nekažnjavanja.

Iz CEGAS-a su kazali da izvještaj o radu Tužilačkog savjeta (TS) i Državnog tužilaštva za prošlu godinu ukazuje na nepromijenjen trend ocjenjivanja državnih tužilaca, kao i način utvrđivanja disciplinske odgovornosti i povrede pravila Etičkog kodeksa.

“Ocjenjivanje tužilaca, bez obzira na izmjenu Pravilnika o ocjenjivanju tokom prošle godine, daje iste rezultate, pa tako od 29 ocijenjenih tužilaca svi dobijaju ocjenu “odličan””, navodi se u saopštenju.

Iz CEGAS-a su rekli da bez valjane izmjene Zakona o državnom tužilaštvu, u vezi sa procedurom ocjenjivanja i utvrđivanja disciplinske i etičke odgovornosti, neće biti značajnih promjena u praksi.

Oni su pozvali Ministarstvo pravde i TS da sprovedu pravu reformu jer postojeće, kako su ocijenili iz te nevladine organizacije, očigledno nijesu dovele do napretka.

“Broj inicijativa podnešenih Komisiji za Etički kodeks državnih tužilaca broji devet predmeta, od kojih ni kod jednog nije utvrđena povreda pravila Etičkog kodeksa”, navodi se u saopštenju.

Iz CEGAS-a su rekli da je i ranijih godina bila slična situacija.

Kako su kazali, u ranijih pet godina utvrđene su svega četiri povrede pravila Etičkog kodeksa.

Iz CEGAS-a su naveli da je od ukupno šest predmeta disciplinskih postupaka za prošlu godinu odbijeno njih pet.

“Samo kod jednog utvrđena je odgovornost državnog tužioca, i to novčana kazna od 20 odsto od plate za tri mjeseca, što se ne razlikuje od ranijih sankcija, pa čak i kod težih povreda disciplinske odgovornosti”, kaže se u saopštenju.

Iz CEGAS-a su rekli da je u petogodišnjem intervalu od 2016. do 2020. godine bilo svega devet pokrenutih disciplinskih postupaka, od kojih je šest rezultiralo utvrđivanjem disciplinske odgovornosti, gdje su takođe izricane najniže sankcije.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Remi Budućnosti, Elektroprivreda ubjedljiva

Podgorica, (MINA) - Šahisti Omladinca remijem protiv Budućnosti obilježili su prvo kolo Premijer lige...