fbpx
NaslovnicaCrna GoraNadaju se redovnom početku školske godine

Nadaju se redovnom početku školske godine

Podgorica, (MINA) – Ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta je za povratak djece u škole, ali samo po preporukama Instituta za javno zdravlje (IJZ), kazala je držvna sekretarka Milica Кadović, navodeći da se u tom resoru nadaju redovnom početku školske godine.

Iz Ministarstva je saopšteno da se Kadović sastala sa vršiteljkom dužnosti zamjenice šefa predstavništva Unicefa u Crnoj Gori, Marijom Mokrovom.

Na sastanku se, kako se navodi, razgovaralo o inicijativama koje Ministarstvo organizuje u pripremama za predstojeću školsku godinu.

Kadović je istakla da je poznat stav Ministarstva da su suštinski prioriteti zaštita zdravlja i sigurnost djece i zaposlenih, ali da u tom resoru nadaju da će djeca u škole ove godine moći da krenu redovno.

„Mi smo uvijek za povratak djece u škole, ali samo po preporukama IJZ“, kazala je Kadović.

Mokrova je, kako se navodi, govorila o globalnoj kampanji koju su pokrenuli Unicef, Unesko i Svjetska banka, upozoravajući na negativan uticaj zatvaranja škola na učenike, posebno na njihovu socijalizaciju i mentalno zdravlje.

Na sastanku se govorilo i o posljedicama izostanka učenja, psihofizičkom zdravlju djece, naročito one iz osjetljivih grupa, i o preporukama Svjetske zdravstvene organizacije koje sugerišu da čak i u izuzetno teškim epidemiološkim uslovima treba razmotriti sve mogućnosti da škole ostanu otvorene.

Iz Unicefa su istakli značaj povratka sve djece u škole, bez obzira na uzrast, kao i podršku nastavnicima, neophodnost da se nadoknadi gubitak u učenju i obezbijedi podrška za socijalni i emocionalni razvoj i zaštita mentalnog zdravlja djece.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije