fbpx
NaslovnicaCrna GoraNacrt zakona primitivniji od onog iz perioda Jugoslavije

Nacrt zakona primitivniji od onog iz perioda Jugoslavije

Podgorica, (MINA) – Nacrt zakona o slobodi vjeroispovijesti, koji je pripremila Vlada, primitivniji je nego zakon iz perioda komunističke Jugoslavije, kazao je mitropolit crnogorsko primorski Amfilohije.

On je na Međunarodnoj naučnoj konferenciji ”Sloboda vjeroispovijesti ili uvjerenja u Crnoj Gori“, koju organizuju Mitropolija crnogorsko primorska i Konferencija evropskih crkava iz Brisela, ponovio da je Nacrt zakona neprihvatljiv.

“Amfilohije je podsjetio na razloge zašto predloženi Nacrt nije prihvatljiv, pa je čak i primitivniji nego zakon iz vremena komunističke Jugoslavije, ističući da su zakon predlagali ljudi koji su vaspitavani u anticrkvenm duhu posleratnog vremena”, saopšteno je iz Mitropolije.

Amfilohije je naglasio da su ranije sklopljeni temeljni ugovori sa Rimokatoličkom crkvom – Vatikanom, Islamskom i Jevrejskom zajednicom, a da je jedino van toga ostala Mitropolija crnogorsko primorska, odnosno Srpska pravoslavna crkva (SPC).

On je naveo da je u posljednje vrijeme bilo susreta sa ministrom pravde Zoranom Pažinom povodom formulisanja zakona i da to daje nadu da će prevazići probleme, obajvljeno je na sajtu Mitropolicije.

Predsjednik konferencije evropskih crkava iz Brisela, Kristijan Kriger, kazao je da u demokratskim državama sloboda religije i uvjerenja se posmatra kao pokazatelj ljudskih prava i znak postojanja jednog modernog svijeta.

On je naglasio da su države dužne da štite i promovišu pravo na slobodu vjeroispovijesti ili uvjerenja i da pomažu religioznim zajednicama institucijama da dođu do pravnog priznanja.

Protojerej-stavrofor Velibor Domić ukazao je da je u Crnoj Gori i dalje na snazi Zakon o pravnom položaju vjerskih zajednica iz 1977. godine i da je Vlada u svom Programu rada za drugi kvartal ove godine najavila usvajanje Prijedloga zakona o slobodi vjeroispovijesti.

On smatra da je neophodno da se na stručan i društveno odgovoran način otvori javni dijalog i sagleda pravo na slobodu vjere, vjeroispovijesti ili uvjerenja iz međunarodnopravne, istorijskopravne i pozitivnopravne perspektive, jer je riječ o univerzalnom ljudskom pravu i slobodi.

Najčitanije

Remi Budućnosti, Elektroprivreda ubjedljiva

Podgorica, (MINA) - Šahisti Omladinca remijem protiv Budućnosti obilježili su prvo kolo Premijer lige...