fbpx
NaslovnicaCrna GoraNa 11. jul mora se gledati sa posebnim senzibilitetom

Na 11. jul mora se gledati sa posebnim senzibilitetom

Podgorica, (MINA) – Na 11. jul mora se gledati sa posebnim senzibilitetom i ne smije se dozvoliti da se pitanje genocida u Srebrenici relativizvuje i zaboravi, kazao je premijer Dritan Abazović.

On je to rekao odgovarajući na pitanja novinara u Potočarima, gdje se obilježava 27. godišnjica genocida u Srebrenici.

Abazović smatra da je obaveza delegacija svih država regiona da tog datuma budu prisutne u Potočarima.

“Delegacija Vlade Crne Gore je došla u velikom sastavu. Bićemo tu svake godine. Ne možemo da učinimo mnogo, ali, kao moralna obaveza, možemo da dođemo i da se poklonimo žrtvama genocida u Srebrenici”, rekao je Abazović.

Na pitanje koliko negiranje genocida, od pojedinih zemalja regiona, narušava regionalnu saradnju, on je odgovorio da je sigurno narušava i “da nas istina miri”.

Pojašnjavajući svoju izjavu da genocid nijesu počinile vojske, nego politike zla, smrti i prevara, Abazović je naveo da politike stvaraju zlo i ubijaju ljude, a vojske izvršavaju u ime politike.

On je kazao da naravno da postoji individualna odgovornost, i dodao da je njegova poruka bila jasna.

“Da svi moramo da radimo da sa ovih prostora potpuno marginalizujemo politike zla koje i dalje postoje i negdje tinjaju”, naveo je Abazović.

Upitan kako gleda na one koji u Crnoj Gori negiraju genocid u Srebrenici, on je rekao da smatra da svim ljudima treba vremena i da živimo na prostorima gdje laž lako zavlada, a istina jako teško.

“Neka se svako zapita zašto je to tako. Neka se zapitaju ljudi koji misle da govorom mržnje rade nešto dobro za svoju državu i predstavljaju se patriotama, bilo gdje da su, u Crnoj Gori, Bosni i Hercegovini, Srbiji, bilo kojoj zemlji”, rekao je Abazović.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije