fbpx
NaslovnicaCrna GoraMonstat: Popisom se ne prikupljaju informacije o tome koliko ko ima stanova

Monstat: Popisom se ne prikupljaju informacije o tome koliko ko ima stanova

Podgorica, (MINA) – Popisom se ne prikupljaju informacije o tome koliko pojedinci imaju kuća ili stanova, saopštili su iz Uprave za statistiku – Monstat.

Iz Monstata su to kazali povodom saopštenja koalicije Za budućnost Crne Gore u kojem se navodi da Demokratskoj partiji socijalista popis smeta zbog činjenice da će se tim procesom doći do podataka koliko pojedini funkcioneri imaju kuća i stanova.

„Prilikom obilaska popisnog kruga za koji je zadužen, popisivač ima obavezu da popiše sve jedinice popisa definisane zakonom (lica, domaćinstva i stanove). S tim u vezi, prikupljaju se podaci o stanovima u kojima živi domaćinstvo, kao i o praznim stanovima“, navodi se u reagovanju Monstata.

Kako su rekli, ako u stanu živi domaćinstvo prikuplja se odgovor na pitanje „osnov po kome domaćinstvo koristi ovaj stan”.

Iz Monstata su objasnili da su mogući odgovori na to pitanje: vlasnik stana je član domaćinstva; suvlasnik stana je član domaćinstva; podstanarsko domaćinstvo; stanuje u stanu roditelja, djece ili drugih rođaka i ostalo.

Oni su dodali da se, u slučaju odgovora da je vlasnik stana član domaćinstva, ne prikupljaju informacije o formalnom vlasniku stana ili kuće.

“Na ovaj način, kao rezultat popisa dobiće se podatak o tome koliko domaćinstava živi u svom stanu, a koliko su podstanari ili žive u stanu roditelja, djece ili drugih rođaka“, rekli su iz Monstata.

Kako su kazali, imajući na umu da se popisom obuhvataju i stanovi u kojima niko ne živi, ne postavlja se prethodno pitanje, kao nijedno drugo kojim bi se mogao utvrditi vlasnik.

Iz Monstata su objasnili da će se popisom utvrditi broj i karakteristike stanova, u smislu veličine i opremljenosti instalacijama.

„Shodno navedenom, popisom se ne može dobiti odgovor na pitanje koliko ko ima stanova“, zaključili su iz Monstata.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Bajer i Atalanta u finalu

Podgorica, (MINA) - Fudbaleri Bajera iz Leverkuzena i Atalante igraće u finalu Lige Evrope. Bajer...