fbpx
NaslovnicaCrna GoraMilatović: Izbornom reformom do otvorenih lista

Milatović: Izbornom reformom do otvorenih lista

Podgorica, (MINA) – Profesionalizacija izborne administracije, bolja kontrola nad finansiranjem kampanja i zloupotrebom javnih resursa, uređivanje biračkog spiska i uvođenje otvorenih lista i individualnih kandidatura, osnovni su ciljevi za unapređenje izbornog procesa u Crnoj Gori, kazao je crnogorski predsjednik Jakov Milatović.

Milatović je to rekao na sastanku sa direktorom ODIHR-a Mateom Mekaćijem.

Na sastanku je, kako je saopšteno iz Milatovićevog kabineta, istaknuta važnost izborne reforme, u kontekstu dalje demokratizacije Crne Gore.

U saopštenju se navodi da je na sastanku naglašeno da su prisustvo eksperata ODIHR-a, kao i izveštaji o sprovođenju izbora i stručne preporuke, ključne smjernice za unaprjeđenje izbornog procesa u Crnoj Gori.

“Konstatovano je i da postoje očekivanja da će proces reforme izbornog zakonodavstva biti inkluzivan i uspješan imajući u vidu važnost ovog pitanja i za EU put Crne Gore”, kaže se u saopštenju.

Milatović je naglasio da novi Odbor za izbornu reformu koji je konstituisan krajem prošle godine, ima težak zadatak ali i jasne smjernice budućeg djelovanja.

“Istakao je da su osnovni ciljevi za unaprjeđenje izbornog procesa u Crnoj Gori profesionalizacija izborne administracije, bolja kontrola nad finansiranjem kampanja i zloupotrebom javnih resursa, uređivanje biračkog spiska i uvođenje otvorenih lista i individualnih kandidatura”, navodi se u saopštenju.

Na sastanku je saopšteno i da je potrebno veće učešće žena u crnogorskoj politici.

“Važeće zakonodavstvo predviđa afirmativnu akciju i obaveznih 30 odsto kandidatkinja manje zastupljenog pola na izbornim listama, uz obavezu da na svaka četiri bude bar jedan kandidat manje zastupljenog pola”, kaže se u saopštenju.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije