fbpx
NaslovnicaCrna GoraMarković: Zakon će važiti za sve, pa i za MCP

Marković: Zakon će važiti za sve, pa i za MCP

Podgorica, (MINA) – Mitropolija crnogorsko primorska (MCP) i mitropolit Amfilohije ne poštuju zakone i ne žele da prihvate da je Crna Gora nezavisna, kazao je premijer Duško Marković i poručio da će država, silom zakona, sve dovesti poznaniju prava.

Marković je, u intervjuu Radio-televiziji Crne Gore (RTCG), kazao da će Vlada, još neko kratko vrijeme, nastaviti razgovore o Zakonu o slobodi vjeroispovijesti, a ako ne bude saglasnosti, zakon će predložiti Skupštini.

„Onda ćemo silom zakona dovesti poznaniju prava sve u Crnoj Gori, pa i MCP”, poručio je Marković.

On je kazao da se nedavno sastao sa mitroplitom Amfilohijem ali, kako je rekao, taj sastanak nije bio korak ka usaglašavnju stavova o Zakonu o slobodi vjeroispovijesti.

Marković je ponovio stav da je Vlada pripremila dobar zakon i dodao da najviše otvorenih pitanja i neslaganja ima sa MCP.

“Ja sa mitropolitom uvijek oštro polemišem o ključnom pitanju, poštovanju zakona i države. Ne možete se u jednoj državi ponašati anarhično i ne poštovati zakone i državu”, kazao je Marković.

On je naveo da mitropolit Amfilohije, sa sveštenstvom, ne uvažava to što je Crna Gora NATO članica i evropska država, i ne želi da prihvati da je Crna Gora nezavisna država.

„Što je najgore, MCP i on ne poštuju nijedan zakon. Pitao sam ga da li Vi stvarno mislite da država nema snage da vaše nezakonite intervencije u prostoru spriječi i sruši. Imamo, možemo to uraditi za jedan dan, za jednu noć. I krstionicu i crkvu na Rumiji i sve druge crkve koje gradite bez saglasnosti države. Ali ne želimo to da radimo, želimo da u dijalogu dođemo do rješenja”, naveo je Marković.

Komentarišući zahtjeve opozicije za formiranje tehničke vlade, on je istakao da Vlada nema nikakvu ulogu kada je u pitanju sprovođenje izbornog procesa.

Vladajuća stranka se, rekao je Marković, ne plaši tehničke Vlade, već je to neustavna kategorija koja nema smisla u izbornom procesu.

On je kazao da smo 2016. imali Vladu izbornog povjerenja, a ne tehničku vladu, koja će sprovoditi izbore.

„To je bila vlada koja je trebalo da osnaži povjerenje političkih aktera u izborni proces, jer je tu postojalo nepovjerenje, a ne kod građana, jer građani imaju povjerenje u izbore”, naveo je Marković.

On je kazao da Vlada nema ulogu u sprovođenju izbora, već je to posao izbornih komisija, dok oštovanje zakona nadgleda Agencija za sprječavanje korupcije.

“Vlada nema nikakvu ulogu u izbornom procesu”, istakao je Marković.

On je dodao da birački spiskovi jesu u posjedu MUP-a, ali nijedan član Vlade nema pristup tim spiskovima.

“Nego imaju političke stranke, NVO i svi zainteresovani kojim to zakon dozvoljava”, naveo je Marković.

On je nazvao glupostima tvrdnje dijela opozicij da postoji oko 300 hiljada fantom birača.

“Ako ima jedan lažni identitet, ili fantom birač u biračkom spisku, ja ujutru podnosim ostavku. Nema, to su gluposti”, kaže Marković.

On smatra da je lako doći do konsenzusa na Odboru za reformu izbornog zakonodavstva.

Marković je podsjetio da je OEBS i ranije konstatovao da se izbori sprovode u skladu sa voljom građana, i da je ta organizacija dala 20 preporuka za unapređenje izbornog procesa.

“Mislim da jedino preporuka o izmjena Ustava nije realna, a ostalo sve moguće uraditi praktično za 15 dana, ako postoji politička volja. Ja želim i vjerujem da će te političke volje biti”, zaključio je Marković.

Govoreći o povećanju zarada, on je podsjetio da je sa prosvjetarima usaglašen rast plata, a potrebno je isto uraditi i sa sindikatima zdravstva.

“Ne želimo da sada povećamo plate, pa da ih iduće godine, ili kada prođu izbori, smanjujemo”, poručio je Marković i podsjetio da u Crnoj Gori nije bilo smanjena ni plata ni penzija.

On je kazao da je prosječna zarada u zdravstvu preko 600 EUR, a u prosvjeti nešto više od 400, i da je to velika razlika.

“Zarade će rasti u odnosu na realne izvore i mogućnosti”, poručio je Marković.

Govoreći o demarkaciji granice sa Kosovom, on je podsjetio da je Ugovor o demarkaciji potvrđen i u crnogorskom i u kosovskom parlamentu, i da je na to pitanje stavljena tačaka.

“Ono o čemu možemo razgovarati je povlačenje granične linije u odnosu na situaciju na terenu za koju nam daje pravo Sporazum o granici. To nije pitanje granice, nego pitanje povlačenja granične linije i mi ćemo u tom procesu saslušati njihove, a vjerovatno ćemo i mi imati naše prijedloge”, kazao je Marković.

Crna Gora je, kako je kazao, spremna za dijalog. „Ali i naravno spremni smo da beskompromisno branimo naše interese”.

Govoreći o precesu evropskih integracija, Marković je poručio da se napredak ka Evropskoj uniji (EU) mora verifikovati na osnovu ostvarenih rezultata.

“Razumijemo probleme u kojim se nalazi EU, ali ne vjerujemo da će politika proširenja biti dovedena u pitanje”, zaključio je Marković.

Najčitanije

Šahistkinje Elektroprivrede odbranile titulu

Podgorica, (MINA) - Šahistkinje nikšićke Elektroprivrede odbranile su titulu prvaka Crne Gore. Elektroprivreda je do...