fbpx
NaslovnicaCrna GoraMarković: Za bolnice u Beranama, Nikšiću i Baru 1,2 miliona EUR

Marković: Za bolnice u Beranama, Nikšiću i Baru 1,2 miliona EUR


Podgorica, (MINA) – Vlada je za bolnice u Beranama, Nikšiću i Baru, koje su i regionalni COVID centri, iz donacija Nacionalnom koordinacionom tijelu (NKT), opredijelila 1,2 miliona EUR za nabavku opreme i dijagnostičkih uređaja, rekao je premijer Duško Marković.

Iz Vlade je saopšteno da je Marković to rekao na sastanku sa direktorima opštih bolnica Nikšić, Berane i Bar Ilijom Ašaninom, Budimirom Dabetićem i Dragoslavom Tomanovićem.

Marković je ocijenio da je crnogorski zdravstveni sistem pokazao izuzetnu sposobnost tokom korona krize i da su bolnice i zdravstvene ustanove u svakom gradu i na svakoj tački Crne Gore položile ispit.

On je kazao da su tri regionalne bolnice koje su uspostavljene kao COVID regionalni centri – podnijele veliki dio tereta.

“To nam je pokazalo da u ove ustanove treba dodatno ulagati. Zato smo odlučili da bolnicama u Beranama, Nikšiću i Baru opredijelimo po 400 hiljada EUR za opremu i dijagnostičke uređaje“, kazao je premijer Marković nakon sastanka sa direktorima tri bolnice.

On je dodao da građani zaslužuju pouzdanu i kvalitetnu zdravstvenu uslugu i mi ćemo im je obezbijediti.

„Za ove tri bolnice izdavajamo 1,2 miliona EUR iz donacija NKT, dok će najveći dio novca, kako smo i najavili, biti utrošen za izgradnju posebne i namjenske klinike u okviru Kliničkog centra“, rekao je Marković.

Navodi se da se on još jednom zahvalio pojedinačno svakom od više od pet hiljada građana, biznismena i drugih donatora.

„Oni su potvrdili da je Crna Gora država vrijednih i solidarnih ljudi i zemlja koja ima prijatelje na svakom mediteranu“, kazao je Marković.

Ašanin je, kako se navodi, rekao da će novac biti utošen za rekonstrukciju Odjeljenja pedijatrije, a dio je namjenski opredijeljen za nabavku moderne opreme koja će se koristiti za potrebe Koronarne jedinice, Internog odjeljenja nikšićke bolnice.

On je podsjetio da je prethodnih deset godina, u bolnici Nikšić rekonstruisano 90 odsto svih smještajnih kapaciteta, koje su sada apartmanskog tipa.

Ašanin je objasnio da će biti nabavljen savremeni monitoring sistem sa centralnom jedinicom koji će pomoći za još bolje i kvalitetnije zdravstvene usluge pacijentima.

“Želim u ime građana Nikšića i svih zaposlenih u OB da se zahvalim predsjedniku Vlade što je Vlada i ovaj put u kontinutetu pomogla OB Nikšić da bude još modernija, da bude ustanova koja će biti i dalje jedna od najznačajnih u zdravstvenom sistemu Crne Gore“, kazao je Ašanin.

Podsjetivši da je u bolnicu u Beranama prethodne četiri godine uloženo više od 2,5 miliona EUR, Dabetić je precizirao da će dobijeni novac biti opredijeljen za nabavku magnetne rezonance.

On je istakao je da će ovim beranska bolnica postati značajan dijagnostički cenatr na sjeveru.

Tomanović je kazao da će 400 hiljada EUR, koliko će dobiti bolnica kojom rukovodi, biti potrošeno za nabavku novog skenera.

„Nabavkom skenera najnovije generacije omogućava se precizna, brza dijagnostika onkološkim, hirurškim, ortopedskim, neurološkim i kardiološkim pacijentima. Rasteretiće se obim poslova u KCCG, a kolegama radiolozima će se obezbijediti bolji uslovi i sigurniji rad“, rekao je Tomanović.

Najčitanije