fbpx
NaslovnicaCrna GoraMarković: Volju građana za članstvom pretočiti u konkretne pomake

Marković: Volju građana za članstvom pretočiti u konkretne pomake

Podgorica, (MINA) – Put Crne Gore ka Evropskoj uniji (EU) nema alternativu, a najveća odgovornost je na političarima, koji imaju dužnost da ogromnu volju građana za članstvom pretoče u konkretne pomake u oblasti vladavine prava, poručio je novoimenovani šef Stalne misije pri EU, Petar Marković.

On je u razgovoru za Dan kazao da je nakon Samita na brdu kod Kranja potvrđeno da politika proširenja nije mrtva, naprotiv.

Međutim, kako je rekao Marković, iz regiona u Evropu sve češće stižu vijesti o tenzijama između Sjeverne Makedonije i Bugarske, Beograda i Prištine, Bosne i nekih susjeda.

„I zbog toga Crna Gora, kao zemlja sa pomirljivom regionalnom politikom, posvećena članica NATO-a, jedina van evropske monetarne unije koja ima euro i daleko odmakla na putu ka članstvu, jedina može i mora da, uprkos toj klimi, bude slJedeća članica EU“, kazao je Marković.

On je ukazao da je nedavno održani pripremni sastanak Odbora za stabilizaciju i pridruživanje u Briselu bio prilika da zajedno sa predstavnicima Evropske komisije i Evropske službe za spoljne poslove odgovore evropskim poslanicima na interesovanja o trenutnoj političkoj, ekonomskoj i situaciji sa pandemijom u Crnoj Gori.

Marković je rekao da su oni veoma pozitivno ocijenili inicijativu za Skupštinu građana, koja je prvi put koorganiozovana u Crnoj Gori uz prisustvo evroparlamentaraca.

„Istakao sam na sastanku da su takve demokratske inovacije, koje građane direktno uključuju u odlučivanje, do sada neviđen i veoma koristan način da se odgovori na neke probleme sa kojima se suočavaju predstavničke demokratije u Evropi“, naveo je Marković.

To je, kako je dodao, takođe jedan od načina da se smire političke tenzije.

„Međutim, najveća odgovornost je svakako na političarima, koji imaju dužnost da ogromnu volju građana za članstvom pretoče u konkretne pomake u oblasti vladavine prava“, rekao je Marković.

Kako je istakao, istina je da su odnosi između Vlade i Skupštine, vlasti i opozicije, pa i unutar same parlamentarne većine, ponekad problematični, ali očekuju da će na Međuvladinoj konferenciji koja je planirana sredinom decembra ove godine, dobiti neki vjetar u jedra.

„I to vjetar u jedra koji bi nas ohrabrio da konačno napravimo neki iskorak u građenju konsenzusa oko imenovanja u pravosuđu, političkom dijalogu, a sve u cilju ispunjavanja uslova iz poglavlja 23 i 24 i mogućnosti da nastavimo sa zatvaranjem poglavlja“, poručio je Marković.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Radoviću trofej u crnogorskom finalu

Podgorica, (MINA) - Crnogorski stonoteniser Filip Radović pobjednik je međunarodnog parastonoteniskog turnira Montenegro 2024...