fbpx
NaslovnicaCrna GoraLjekarima povećati platu za 400 EUR

Ljekarima povećati platu za 400 EUR

Podgorica, (MINA) – Sindikat doktora medicine tražiće od Ministarstva zdravlja i Vlade da se plate doktorima medicine povećaju za 225, specijalistima 350 i subspecijalistima za 400 EUR, nakon što je Fond za zdravstveno osiguranje najavio da će budžet biti uvećan za 32 miliona.

Najavljeno je da će budžet iznositi 237 miliona za narednu godinu.

Predsjednica Sindikata doktora medicine Milena Popović Samardžić kazala je za Dan da Ministarstvo zdravlja i Fond ne brinu o zaradama zaposlenih u zdravstvu, već o ugovorima sa privatnim klinikama i apotekama, kojima su ove i prošle godine isplatili preko 13 miliona EUR.

Iz Fonda za zdravstveno osiguranje su nakon utvrđenog nacrta budžeta saošptili da se uvećanje za zdravstveni sistem ne odnosi na povećanje plata medicinskom osoblju. Osnovne plate u zdravstvu kreću se od 550 do 900 EUR.

»Problem je prepoznat godinama unazad, ali nikako da postane prioritet u rješavanju nagomilanih problema koji otežavaju funkcionisanje našeg zdravstvenog sistema. Budžet za zdravstvo se povećava iz godine u godinu dostižući svoje realne vrijednosti, ali ne u korist ljekara, zdravstvenih radnika niti građana. Ko ima korist od povećanja budžeta?«, pitala je Samardžić Popović.

Kako je rekla, plaši se da tu korist imaju samo pojedine privatne klinike.

Prema njenim riječima budžet za javno zdravstvo je u službi pojedinih privatnika.

»Samo je Kodri tokom ove i prošle godine isplaćeno preko šest miliona EUR. Ovakvom politikom podstiče se odliv ljekarskog kadra u privatni sektor. Da li je to stvarna namjera Vlade?«, kazala je ona.

Ona je pitala šta bi se desilo da ljekari odluče da samo jedan dan stanu sa radom.

Kako je rekla, Sindikat će istrajati u svojim zahtjevima koji se nijesu promijenili i to da se za ljekare subspecijaliste odredi koeficijent 18, za ljekare specijaliste 16 i ljekara opšte prakse 12, što bi značilo da ljekari zarađuju najviše do 1,2 hiljada EUR za osmočasovni rad.

Najčitanije