fbpx
NaslovnicaCrna GoraKrivokapić pokrenuo postupak za razrješenje Leposavića

Krivokapić pokrenuo postupak za razrješenje Leposavića

Podgorica, (MINA) – Premijer Zdravko Krivokapić pokrenuo je postupak za razrješenje ministra pravde, ljudskih i manjinskih prava Vladimira Leposavića.

Krivokapić je na vanrednoj konferenciji za novinare rekao da je, nakon izjave o genocidu u Srebrenici, Leposaviću poslao poruku da „sam treba da se vadi za ono to je zakuvao“.

„Smatrajući da će njegova izjava biti takva da može da amortizuje ono što je rečeno. Izjava je ostala na istom fonu i nijesam mogao sebi dopustiti taj luksuz, nego sa u ime Vlade reagovao i kazao da Skupština 2009. godine donijela Deklaraciju kojom se potvrđuje Rezolucija o genocidu u Srebrenicu”, kazao je Krivokapić.

Prema njegovim riječima, Leposavić je i na to “ostao imun“.

Krivokapić je rekao da je od Leposavića tražio ostavku jer smatra da je to najbolji način da ličnim činom pokažu odgovornost.

„To sam uradio u petak i danas, želeći da zaštitim integritet ove Vlade, ali pošto je Leposavić ostao dosljedan u svom stavu, donio sam tešku odluku da predložim njegovo razrješenje“, naveo je Krivokapić.

Kako istakao, Leposavić je čovjek rijetke intligencije i izuzetnog poznavanja prava.

“Da je to uradio ministar poljoprivrede ja bi rekao uradio je iz neznanja. Ali je on ministar pravde i ljudskih i manjinskih prava, i za taj nivo kompetencije je nedopustivo da iznosi svoje privatne stavove”, naveo je Krivokapić.

Kako je dodao, Leposavić je ministar jer je biografijom to zaslužio da bude.

“Ali ničija biografija ne može biti opravdanje za bilo kakve aktivnosti. Samo djela svjedoče o nama”, poručio je Krivokapić.

On je kazao da su Leposaviću “progledali kroz prste” kada je u pitanu bio istup u vezi sa Zakonom o amnestiji i okolnosti oko usvajanja tužilačkih zakona.

Krivokapić je rekao da je na današnjoj sjednici postavio pet pitanja.

“Da li dobro vodim vladu, da li je Vlada 100 odsto orjentisana ka Evropskoj uniji, da li jedan čovjek može biti važniji od Vlade i države, da li neko želi da ove što su nam nametnuli ovo što nigdje na svijetu nema za 30 godina, treba da krenemo u obračun sa njima onako kako možemo. Peto pitanje sam postavio da li ovu smjenu da uradimo mi sami, ili neko drugi”, rekao je Krivokapić.

On je kazao da je ovo pokušaj rušenja Vlade iznutra i da na tome rade predstavnici pojedinih vladajućih partija, kao i Demokratska partija socijalista sa “satelitima”.

“Osjećam pipke hobotnice koji su još uvijek pristuni i koje ne možemo da odsječemo”, dodao je Krivokapić.

Prema njegovim riječima, stvaraju se dva bloka – ultrasrpski i patriotsko-komitski.

“Ko želi blokove više? Dosta nam je pregrada i zidova, nama treba sloboda da bi smo preokrenuli ovu Crnu Goru u pravom smjeru. To ja sam ne mogu. Ne mogu protiv svih”, poručio je Krivokapić.

On je istakao da je obaveza Skupštine da radi svoj posao, a ne da postavlja hiljade poslaničkih pitanja “koja su često provokatorska, koja žele da pokažu dominaciju”.

“Umjesto da se bavimo budućnošću, mi ćemo se izgleda vječito baviti prošlošću. Prošlost treba da bude opomena svima nama, a budućnost je mjera naše pobjede. Nemojte misliti da je ovo vrijeme lijepih dana, jer nas čekaju sve teži dani, u svakom pogledu”, dodao je premijer.

On je, odgovarajući na novinarska pitanja, kazao da Leposavića može zamijeniti samo ekpert, a ne političar.

“Ova Vlada ne može čas da bude ekspertska, čas polupolitička, čas politička. Ova Vlada se opredijelila da ekspertizom pokuša da premosti ovaj teški period demokratske tranzicije”, istakao je Krivokapić.

On je kazao da odluku o razrješenju Leposavića nije donio pod pritiskom.

“Nema tog pristiska, mnogo sam crnogorski nastrojen prema tom pritisku. Moja odluka nije donesena na bazi ucjena, pritiska, komitskih skupova, stavova partija. Odluku sam već donio u ponedjeljak, a u petak je trebalo da je materijalizujem”, dodao je Krivokapić.

On je kazao i da će predog za razrješenje Leposavića danas poslati Skupštini Crne Gore.

“Ne želim da prejudiciram kakav će biti stav Skupštine, ali mislim da je njena obaveza da ispoštuje stav premijera. Ako to ne bude tako imamo druge korake”, rekao je Krivokapić.

Prema njegovim riječima, u parlamentu se ne stvara nova većina “iako provijavaju drugačiji stavovi”.

Krivokapić je rekao i da su stavovi Leposavića i Vlade dijametralno suprotni.

“U Vladi svi imaju isti stav – to što je međunarodno priznato poštujemo do kraja. Ako Skupština nešto promijeni, naša je obaveza da poštujemo to”, dodao je on.

Krivokapić je rekao da Leposavić želi da obavlja funkciju dok ne bude razriješen.

On je poručio da je Vlada otvorena za manjine, što dokazuje novim imenovanjima na određenim pozicijama koje će javnost saznati u četvrtak.

Krivokapić je kazao da Leposavić nije odbio da napravi predloge tužilačkih zakona po preporukama Venecijanske komisije, i dodao da će se Zakon o Tužilačkom savjetu uskoro naći u Skupštini.

Najčitanije