fbpx
NaslovnicaCrna GoraKrivokapić: Izbori sada ne bi nikome odgovarali

Krivokapić: Izbori sada ne bi nikome odgovarali

Podgorica, (MINA) – Vanredni parlamentarni izbori u ovom trenutku ne bi odgovarali nijednoj političkoj strukturi, smatra predsjednik Vlade Zdravko Krivokapić.

On je u intervjuu za Javni servis, komentarišući brojne kritike na račun izvršne vlasti iz dijela vladajuće koalicije, kazao da bi volio da se u parlamentu pokrene preispitivanje povjerenja Vladi.

“Izbori su najbolja mjera i rešeto za odnose na političkoj sceni Crne Gore. Oni, po moji saznanjima, trenutno ne odgovaraju nijednoj političkoj strukturi. Ne postoji izborno zakonodavstvo i znaju da u ovom trenutku svi gubimo energiju, a ništa se novo neće desiti na političkoj sceni“, naveo je Krivokapić.

On kazao da kritičari izvršne vlasti znaju da nema buduće vlade bez koalicija, kao i da bi izlaznost bila manja nego 30. avgusta.

„Znaju da je narod dao povjerenje da ovo traje četiri godine, da bi tada mogli da izađemo bez premise siguran glas, e to je ono zbog čega vjerujem da se ne mogu desiti tako brzo izbori”, rekao je Krivokapić, prenosi Portal RTCG.

Krivokapić je, na konstataciju novinara da se dio javnosti u Crnoj Gori plaši mogućnosti izjednačavanja četničkog i partizanskog pokreta, pogotovo nakon nekih ideja o formiranju komisije za pomirenje i istinu, kazao da Srbija ima svoj način, a Crna Gora svoj.

“Mi od septembra razmišljamo kako da na pravi način podjele svedemo na najmanju moguću mjeru. Mislim da je najbolje da Crna Gora krene putem Španije, koja je napravila jedan spomenik svim žrtvama i tako uspostavila simbol pomirenja koji će prihvatiti svi”, kazao je Krivokapić.

Krivokapić je, na pitanje o Temeljnom ugovoru sa Srpskom pravoslavnom crkvom (SPC), kazao da zabrinjavaju različiti stavovi koji se u medijima pojavljuju.

On je istakao da „nezvanične informacije iz Vlade” zapravo nijesu “otišle” iz Vlade.

“Mi jesmo kao pravni tim Vlade i svi članovi usaglasili Temeljni ugovor sa zakonom i ustavom Crne Gore i na taj način poslali jasnu poruku da na najbolji način štitimo crkvu i državu. Ne želimo da bilo koji član ili bilo koji element tog člana bude problematičan”, naveo je Krivokapić.

On je rekao da su o tome obavijestili patrijarha i da čekaju reakciju druge strane.

“Mediji već znaju stav patrijarha, a ja nijesam dobio povratnu informaciju”, dodao je Krivokapić.

On je, po pitanju Crnogorske autokefalne crkve, kazao da je njegov stav uvijek isti i nepromijenjen.

“Ja sam vjernik SPC, poznajem i razumijem kanonsko pravo, znam šta je dogmatika i kako se dešavaju stvari na nivou svih pomjesnih pravoslavnih crkava, i naravno ne možete upoređivati nešto što je kanonski i nešto što nije kanonski priznato“, rekao je Krivokapić.

On je kazao da građanima daje pravo na slobodu da biraju između „kanonske i one koja nije opcije“.

„Svako može da bude vjernik tamo gdje hoće, po Zakonu o slobodi vjeroispovijesti dovoljna su tri čovjeka da bi napravila vjersku zajednicu”, dodao je Krivokapić.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije