fbpx
NaslovnicaCrna GoraKrapović: Turska važan saveznik u oblasti odbrane

Krapović: Turska važan saveznik u oblasti odbrane

Podgorica, (MINA) – Turska je važan saveznik Crne Gore u oblasti odbrane i bezbjednosti, kazao je ministar odbrane Dragan Krapović, dodajući da je uvjeren da će saradnja sa tom državom biti dodatno unaprijeđena.

Krapović se, kako je saopšteno iz Ministarstva odbrane, sastao sa novim izaslanikom odbrane Turske za Crnu Goru Tolgom Kipom i turskim ambasadorom u Podgorici Barišom Kalkavanom.

On je poželio dobrodošlicu Kipu i Kalvakanu i rekao da je uvjeren da će saradnja u oblasti odbrane sa Turskom biti dodatno unaprijeđena tokom mandata.

„Krapović je istakao da Turska za Crnu Goru predstavlja važnog saveznika u oblasti odbrane i bezbjednosti i izrazio zadovoljstvo kvalitetnom i intenzivnom bilateralnom odbrambenom saradnjom dvije zemlje“, navodi se u saopštenju.

On je naglasio da je Crna Gora snažno posvećena evropskim integracijama, kao i promociji i unapređenju regionalne saradnje.

„Takođe, saopštio je i da snažno podržavamo sve napore NATO-a u cilju očuvanja globalnog mira i stabilnosti, dodajući da će Crna Gora, kao pouzdana članica Alijanse, nastaviti sa učešćem u međunarodnim misijama i operacijama“, kaže se u saopštenju.

Navodi se da je Kip pohvalio odličnu saradnju između njegove kancelarije i crnogorskog Ministarstva odbrane i istakao spremnost Ministarstva nacionalne odbrane Turske za proširivanje odbrambene saradnje sa Crnom Gorom.

Kalkavan je kazao da Turska posvećuje veliku pažnju razvijanju saradnje sa saveznicima u pogledu odbrane.

On je naveo da je uvjeren da će Turska nastaviti sa podrškom Crnoj Gori na putu evropskih integracija.

„Sagovornici su izrazili obostranu spremnost za unapređivanje odbrambene saradnje na bilateralnom nivou, kao i unutar Alijanse“, kaže se u saopštenju.

Iz Ministarstva su rekli da su se sa Kalkavanom i Kipom sastali i načelnik Generalštaba Vojske Crne Gore (VCG) Zoran Lazarević i generalni direktor Direktorata za politiku odbrane Rajko Pešić.

„Lazarević je istakao izuzetno uspješnu i sadržajnu saradnju VCG i Oružanih snaga Turske. Posebno je istakao značaj zajedničkog učešća na različitim vidovima obuke i vježbama“, navodi se u saopštenju.

Pešić je poželio dobrodošlicu Kipu i istakao da je zadovoljan odličnom odbrambenom saradnjom između Crne Gore i Turske.

On je zahvalio na vrijednoj donaciji tri logistička vozila, koju je Turska uručila krajem septembra.

„Pešić se osvrnuo i na otvorenu mogućnost za školovanje crnogorskih kadeta na vojnim akademijama u Turskoj“, kaže se u saopštenju.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije