fbpx
NaslovnicaCrna GoraJoanikije: Temeljni ugovor još u nacrtu

Joanikije: Temeljni ugovor još u nacrtu

Podgorica, (MINA) – Episkop budimljansko nikšićki i administrator Mitropolije crnogorsko promorske (MCP) Joanikije kazao je da za sada raspolažu samo nacrtom Temeljnog ugovora, koji je usvojila Srpska pravoslavna crkva (SPC) i da sada o tom aktu treba da se izjasni Vlada.

“Imamo tekst koji je usvojen na nivou Crkve, taj tekst je dostavljen Vladi Crne Gore. Ona treba da se izjasni, ima pravo da da neke primjedbe, da nešto popravi, da nešto prihvati, i tu će se, nadam se, rukovoditi onim načelima koja su fiksirana u Ustavu i zakonima Crne Gore, posebno u Zakonu o slobodi vjeroispovijesti”, rekao je Joanikije za Radio Svetigoru.

On je naveo da je sve to još u radnoj verziji.

“Za mene lično, za Crkvu, svaki dokument, naročito ugovor, dok ne potpišu obje strane i ne ovjere pečatom, on zapravo ne postoji u nekom pravnom smislu. On je u pripremi, on nije završen, i nikada nije običaj, makar u našem crkvenom poretku, da bilo koji dokument koji je još u izradi da se objavljuje i da se čini predmetom javne rasprave”, kazao je Joanikije.

On smatra da treba shvatiti pravilno značaj temeljnog ugovora.

“Da mu ne pridajemo ni manji ni veći značaj nego što on ima. Očigledno je da mnogi ljudi ili ne znaju ili neće da znaju koji je značaj tog ugovora”, rekao je Joanikije.

On je naveo da su u Crnoj Gori potpisana tri temeljna ugovora sa tri ostale vjerske zajednice – Svetom stolicom, Islamskom i Jevrejskom zajednicom (sa svima osim sa SPC).

“I ti temeljni ugovori su odrađeni u tišini: dvije strane, naša država (vlast) i najviši predstavnici tih vjerskih zajednica su pregovarali, dopisivali se, razmatrali ta dokumenta, predloge, paragrafe”, kazao je Joanikije.

On je naveo da je Crna Gora pokazala djelimično spremnost da riješi sve ono što je vezano za položaj i status vjerskih zajednica u Crnoj Gori.

“Međutim, te dobre volje sa strane naše vlasti nije bilo prema SPC, odnosno prema eparhijama SPC u Crnoj Gori, nego je vlast tadašnja cijelo vrijeme opstruisala dijalog. Nikakvog konstruktivnog dijaloga nije bilo, zaista, ne zbog nas, mi smo cijelo vrijeme htjeli da razgovoramo. S druge strane, imali smo projavu animoziteta i jedan ucjenjivački stav”, kazao je Joanikije.

Kako je rekao, u Vladi Igora Lukšića postojala je volja da se to pitanje riješi, ali nije došlo do rezultata.

“Poslije nije bilo ni govora o temeljnom ugovoru. Sada kad smo dobili novi Zakon o slobodi vjeroispovijesti, koji je za nas prihvatljiv, došlo je na red potpisivanje temeljnog ugovora”, naveo je Joanikije.

On je kazao da je Temeljni ugovor kada dvije strane, s jedne strane država, s druge Crkva, poštujući Ustav i pravni poredak države i kanonsko ustrojstvo Crkve, poštujući jedni druge i načelo odvojenosti Crkve i države, izražavaju spremnost na saradnju i javno svjedoče međusobno poštovanje, za opšte dobro svih.

U ugovoru, kako je naveo, ne smije da bude ništa što nije u saglasnosti sa Ustavom Crne Gore i sa njenim zakonodavnostvom.

“Na osnovu onoga što nam već Ustav daje, i što nam daje Zakon o slobodi vjeroispovijesti, prosto pojedina pitanja se malo opširnije razrađuju i definišu se neki okviri saradnje za budućnost u nekom širem planu, kao i sa ostalim vjerama u Crnoj Gori”, rekao je Joanikije.

On je kazao da je SPC cijelo vrijeme govorila da ne traži ništa više, ali i ništa manje nego što su dobile ostale istorijske vjere u Crnoj Gori.

“I evo, toliko je bilo fame oko zakona, da mi nećemo da uđemo u pravni poredak Crne Gore, nego da se stavljamo iznad države. A zapravo mi nijesmo htjeli da prihvatimo diktat, i nijesmo htjeli da prihvatimo diskrimniaciju”, rekao je Joanikije.

Kako je kazao, na kraju, kad su zatražili izmjene, nijesu tražili za sebe ništa specijalno i ništa protivno Ustavu i pravnom poretku Crne Gore.

“Apsloutno ništa, i da ima i najmanjeg povoda, sigurno bi neko podnio tužbu Ustavnom sudu, do sad bi to bilo završeno, s obzirom na to kakvo je bilo raspoložnje i dalje je. U tom odnosu države i Crkve i dalje nekako trpimo kroz sudstvo i neke druge instistucije”, kazao je Joanikije.

Prema njegovim riječima, ovi ugovori skoro da nemaju nikakve posljedice u odnosu na budžet Crne Gore.

“Nama se ništa više ne daje nego što mi već imamo u Ustavu i zakonu. A da li je neko tražio da se objavi ugovor između Crne Gore i Kine oko auto-puta zbog kojeg smo sebe doveli u podređeni položaj u odnosu na tu državu”, upitao je Joanikije.

On smatra da očigledno nije u pitanju interes, “nego sitno šićardžijsko zbiranje nekih jeftinih političkih poena, umjesto da se bavimo nekim ozbiljnim pitanjima.”

“Pravo da vam kažem, ja mogu da relaksiram svakoga. Unaprijed tvrdim, ja ću biti prvi ukoliko bi bilo nešto u tom ugovoru suprotno Ustavu i pravnom poretku Crne Gore. Neće biti apsolutno ništa, mi ćemo gledati da naš ugovor sa državom ne može da obori ni jedan Ustavni sud. Što će reći da su to redovne aktivnosti. Ništa više od toga”, kazao je Joanikije.

Najčitanije