fbpx
NaslovnicaCrna GoraJakšić Stojanović: Učenici stiču nefunkcionalna znanja

Jakšić Stojanović: Učenici stiču nefunkcionalna znanja

Podgorica, (MINA) – Učenici u Crnoj Gori stiču nefunkcionalna znanja koja ne umiju da primijene u realnom kontekstu, kazala je ministarka prosvjete, nauke i inovacija Anđela Jakšić Stojanović i poručila da je neophodno analizirati nastavne planove i programe, ali i depolitizovati obrazovni sistem.

Odbor za prosvjetu, nauku, kulturu i sport održao je danas tematsku sjednicu povodom loših rezultata učenika na PISA testiranju, kojoj je prisustvovala Jakšić Stojanović.

Ona je kazala da se crnogorski učenici od 2006. godine ne mogu pohvaliti dobrim rezultatima na PISA tesiranju, kao i da su uvijek bili ispod prosjeka.

“Rezultati govore da učenici, nažalost, stiču nefunkcionalna znanja i reprodukuju ga za ocjenu, kao i ta znanja ne umiju da primijene u realnom kontekstu”, rekla je Jakšić Stojanović.

Kako je kazala, posebno zabrinjava činjenica da ima veoma mali broj izvanrednih učenika, što ukazuje na novi problem kada se uporedi broj dobitnika diploma Luča u osnovnim i srednjim školama.

“U osnovnim školama je 8,5 odsto dobitnika Luče. Kada uporedimo sa rezultatima testiranja, vidimo da imamo problem i sa kriterijumima ocjenjivanja”, navela je Jakšić Stojanović.

Prema njenim riječima, PISA ne ocjenjuje samo znanja iz određenih oblasti, već i kako se učenici osjećaju u školama.

“Dobro je što se naši učenici osjećaju bolje nego ranije, pa smo bar u tom dijelu ostvarili napredak”, dodala je Jakšić Stojanović.

Ona je istakla da treba staviti tačku na politizaciju obrazovnog sistema, što je, kako je navela, bio veliki problem u prethodnom periodu.

“U obrazovanju ne smije biti naših-vaših, podobnih -nepodnobnih. Dok svi to ne rezumijemo na pravi način, naš obrazovni sistem ne može da ide naprijed”, rekla je Jakšić Stojanović.

Ona je poručila da će se tokom mandata zalagati za depolitizaciju obrazovnog sistema.

“Bez depolitizacije obrazovnog sistema ne možemo napraviti ništa, a PISA je samo jedan segment koji govori o stepenu obrazovnog procesa”, istakla je Jakšić Stojanović.

Ona smatra da je neophodno analizirati nastavne planove i programe jer tu, kako je rekla, nešto nije u redu.

“Nemamo dovoljno časova iz oblasti prirodnih nauka, časova koji će da upute na kritičko razmišljanje, učenje kroz rješavanje problema, našim učenicima nedostaju i “meke vještine”. Moramo da poradimo na emocionalnoj inteligenciji”, kazala je Jakšić Stojanović.

Kako je dodala, mora se raditi i revizija udžbenika, metoda i tehnika rada, kao i na edukaciji prosvjetnih radnika.

“Čini mi se da smo nedovoljno vremena, pažnje i finansijskih sredstava uložili u kontinuiranu edukaciju prosvjetnih radnika. Oni moraju da prate sve novine u obrazovnom sistemu”, navela je Jakšić Stojanović.

Ona je ukazala da su deset najplaćenijih zanimanja na svijetu ona koja prije desetak godina nijesu ni postojala.

Jakšić Stojanović smatra da je neophodno raditi na smanjivanju dijela administrativnih obaveza.

“Uveli smo nešto što se zove digitalizacija, elektronske servise, od kojih se očekivalo da će olakšati rad prosvjetnih radnika. Međutim, mi smo to zakomplikovali, pa nastavnici umjesto da nešto unose elektronski, oni sad unose elektronski i ručno”, rekla je Jakšić Stojanović.

Ona je poručila da se ne može govoriti o digitalizaciji kad su računari u školama stari 20-30 godina “ili imamo jedan računar na desetoro djece”.

“U takvim uslovima ne možemo da govorimo o digitalizaciji. Neophodno stvoriti preduslov, što smo uradili u prethodnom period, potpisali ugovor, da platimo opremu i obezbijedimo je crnogorskim školama”, navela je Jakšić Stojanović.

Ona je kazala da infrastruktura nije suštinsko, ali jeste značajno pitanje.

“Mislim da je tužno da u 21. vijeku kao veliki domet ističem da je škola dobila grijanje, jer se đaci na sjeveru u pojedinim školama griju na drva”, rekla je Jakšić Stojanović.

Ona je istakla da se izgubio pravi sistem vrijednosti.

“Mislim da ne treba tražiti ko je više ili manje kriv, ko je radio više. Činjenica je da je stanje u obrazovnom sistemu jako loše i treba podvući crtu, vidjeti šta treba dalje da se radi i da svi treba da uložimo napore da naš obrazovni sistem bude bolji”, poručila je Jakšić Stojanović.

Ona je kazala da su u Ministarstvu prosvjete u srijedu imali sastanak sa ambasadorkom Evropske unije Oanom Kristinom Popom i da su dobili million EUR za strategiju obrazovnog procesa.

“Ta strategija trebalo bi da nam posluži kao putokaz za sve nivoe u obrazovnom sistemu. Vrlo važno je, a stavili smo u plan rada Vlade, izmjena svih zakonskih rješenja i, naravno, priprema svih strategija za sve nivoe obrazovanja”, dodala je jakšić Stojanović.

Kako je istakla, jedan od ključnih problema je i funkcionisanje školskih odbora.

Ona je pojasnila da je novim zakonom predviđeno da izbor direktora bude u rukama školskih odbora, i da je, ikao je namjera dobra, te namjere teško realizovati u praksi.

“Sada imamo članove školskih odobra koji se tretiraju kao javni funkcioneri, svi ti ljudi treba da prijave imovinu. Sada se suočavamo sa velikim problemom, a to je da ogroman broj članova školskog odbora podnosi ostavke”, istakla je Jakšić Stojanović.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

oblačno vrijeme vremenska prognoza

Vremenska prognoza: Danas promjenljivo oblačno

Podgorica, (MINA) - U Crnoj Gori danas će biti promjenljivo oblačno, nestabilno i svježije,...