fbpx
NaslovnicaCrna GoraIz Ćehotine izvadili tonu mrtve ribe

Iz Ćehotine izvadili tonu mrtve ribe

Podgorica, (MINA) – Sportski ribolovci u subotu su iz Ćehotine izvadili oko tonu mrtve ribe, nakon što su se u tu rijeku, kako se sumnja, ulile otpadne vode iz Termoelektrane.

Izvršni direktor nevladine organizacije Breznica Milorad Mitrović, pozivajući se na informacije od ribolovaca iz Ribolovnog društva „Lipljan“ koje gazduje pljevaljskim vodama, kazao je da je ta količina sigurno veća.

Sumnja se da su otpadne vode iz Termoelektrane izazvale pomor jedinki i zatrovale vodu, piše Dan.

Inspektori su uzeli uzorke vode i uginule ribe koji su upućeni u Centar za ekotoksikološka ispitivanja (CETI) na ispitivanje.

„Za tu ekološku katastrofu neko treba krivično da odgovara“, poručio je Mitrović.

On je naveo da očekuje da ova, kao prethodne prijave, neće završiti kod sudije za prekršaje.

„Za ekološku katastrofu treba da bude podnesena krivična prijava, a ne da neko bude samo novčano kažnjen“, istakao je Mitrović.

On je naveo da je izazvan opšti haos, jer su usmrćeni matični primjeri pastrmke, mladice i lipljena, tako da je onemogućena reprodukcija.

„Rijeka će se teško oporaviti. Biće to veoma težak i dugotrajan oporavak“, upozorio je Mitrović, dodajući da su odmah pošto su čuli šta se dešava s Vezišnicom i Ćehotinom, reagovali i zatražili intervenciju Ekološke inspekcije.

Iz Sportskog ribolovačkog kluba „Lipljen“, koji gazduje pljevaljskim vodama, poručeno je da je sasvim jasno da su otrovne otpadne vode došle iz Termoelektrane.

Iz te organizacije saopšteno je da je incident prijavljen Ekološkoj inspekciji.

Iz NVO Grin houm /Green home/ zatražili su od nadležnih da se hitno utvrdi odgovornost za ovaj incident.

„Zastrašujuće! Tražimo od nadležnih institucija da se pod hitno utvrdi odgovornost! Nedopustivo je da se to dešava u ekološkoj državi“, naveli su iz te NVO na fejsbuk /facebook/ stranici.

Iz Ekološke inspekcije, Agencije za zaštitu prirode i resornog ministarstva do sada se nijesu oglašavali povodom tog incidenta.

Najčitanije

Šahistkinje Elektroprivrede odbranile titulu

Podgorica, (MINA) - Šahistkinje nikšićke Elektroprivrede odbranile su titulu prvaka Crne Gore. Elektroprivreda je do...