fbpx
NaslovnicaCrna GoraIJZ: Registrovan drugi slučaj morbila u Podgorici

IJZ: Registrovan drugi slučaj morbila u Podgorici

Podgorica, (MINA) – Institut za javno zdravlje (IJZ) registrovao je drugi slučaj obolijevanja od morbila u Podgorici.

Kako je saopšteno iz IJZ, oboljelo je dijete od godinu i deset dana koje još nije bilo vakcinisano MMR vakcinom.

“Prema do sada dostupnim informacijama, ovaj slučaj obolijevanja nije epidemiološki povezan ni sa jednim prethodno registrovanim slučajevima u Crnoj Gori. Takođe, za sada ne postoji podatak o putovanju djeteta van Crne Gore u periodu maksimalne inkubacije”, kaže se u saopštenju.

Iz IJZ su rekli da se nastavlja istraživanje radi prikupljanja dodatnih relevantnih informacija u cilju otkrivanja izvora infekcije i smanjenja rizika od pojave novih slučajeva.

Iz te zdravstvene ustanove su apelovali na građane koji razviju povišenu temperaturu i osip da telefonskim putem obavijeste svog izabranog ljekara i dogovore testiranje.

Oni su pozvali roditelje da dovedu djecu na vakcinaciju bez odlaganja.

“Sva djeca koja su navršila godinu i nemaju medicinske kontraindikacije pisano navedene od ljekara treba da prime prvu dozu vakcine protiv morbila, zauški i rubele (MMR), a djeca koja se pripremaju za upis u školu i starija moraju biti vakcinisana sa dvije doze ove vakcine”, navodi se u saopšenju IJZ.

foto: IJZ
foto: IJZ

Iz IJZ su rekli da činjenica da je osoba zarazna i četiri dana prije pojave ospe, kao i četiri dana poslije, otežava epidemiološku kontrolu širenja uzročnika bolesti.

Prema njihovim riječima, jedina djelotvorna mjera prevencije epidemijskog javljanja morbila je vakcinacija koja se sprovodi kombinovanom MMR vakcinom, a koja pored malih boginja štiti i od epidemijskih zaušaka i rubele.

„Vakcina je bezbjedna i veoma djelotvorna, a naročito je važno pravovremeno primanje vakcine, bez odlaganja“, istakli su iz IJZ.

Iz te zdravstvene ustanove su ukazali da je do kraja protekle sedmice, prema posljednjim dostupnim podacima, u Srbiji rеgistrоvаnо 99 slučаjеvа mоrbilа, Republici Srpskoj 135, a u Federaciji BIH 3.860 slučajeva.

Kako su dodali, prema posljednjem izvještaju ECDC do sada je već 16 osoba (15 u Rumuniji i jedna u Irskoj) umrlo od posljedica obolijevanja od malih boginja.

Iz IJZ su kazali da se ne preporučuju putovanja nevakcinisanim i nepotpuno vakcinisanim osobama u područja gdje je registrovano obolijevanje u državi i van nje.

“Kao i bilo kakvo okupljanje ili boravak u kolektivu osobama koje nijesu uredno vakcinisane shodno uzrastu, ili nemaju podatak da su nekada bolovale ovu bolest”, dodaje se u saopštenju.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Minimalan trijumf Engleske, remi Danske i Slovenije

Podgorica, (MINA) - Fudbaleri Engleske pobijedili su večeras u Gelzenkirhenu selekciju Srbije 1:0, u...