fbpx
NaslovnicaCrna GoraIJZ: Povećana zainteresovanost građana za vakcinu protiv sezonskog gripa

IJZ: Povećana zainteresovanost građana za vakcinu protiv sezonskog gripa

Podgorica, (MINA) – Vakcinacija protiv gripa jedina je specifična mjera prevencije i najučinkovitija za sprečavanje obolijevanja i komplikacija, kazali su iz Instituta za javno zdravlje (IJZ), navodeći da bilježe povećanu zainteresovanost građana za tu vakcinu.

Dom zdravlja (DZ) obavijestio je građane Podgorice da će vakcinacija protiv sezonskog gripa početi danas na svim punktovima DZ Glavnog grada kod timova izabranog doktora za odrasle i timova izabranih doktora za djecu.

Iz IJZ su agenciji MINA rekli da je na raspolaganju dovoljna količina vakcina.

“Nabavljeno je oko 23 hiljade doza vakcina protiv gripa, prema iskazanim potrebama zdravstvenih ustanova koje vrše imunizaciju”, kazali su iz IJZ dodajući da će građani moći da se vakcinišu četvorovalentnom vakcinom zaštićenog Influvac tetra.

Upitani koliko je pandemija koronavirusa uticala na zainteresovanost građana da se vakcinišu protiv sezonskog gripa, iz IJZ su odgovorili da je tokom prve pandemijske godine, zbog pružanja samo esencijalnih zdravstvenih usluga, bila manja zainteresovanost za vakcinaciju protiv gripa.

“Kako se situacija sa pandemijom normalizovala, tako se i zainteresovanost građana za vakcinaciju protiv gripa vratila na prepandemijski nivo, što potvrđuje da građani imaju povjerenje u vakcine i zdravstveni sistem”, kazali su iz IJZ.

Oni su rekli da bilježe povećanu zainteresovanost građana za vakcinu protiv sezonskog gripa.

“Kao i obično, najzainteresovaniji su stariji građani, kao i hronični bolesnici”, naveli su iz IJZ.

Na pitanje koliko je koronavirus uticao na imuni odgovor građana na sezonski grip, iz IJZ su rekli da će tačan odgovor dati mnogobrojne studije koje su u toku širom svijeta.

“Za sada znamo da dugotrajni kovid pogađa značajan dio svjetske populacije i pričinjava znatne probleme kako pojedincima, tako i državama”, kazali su iz te zdravstvene ustanove.

Prema njihovim riječima, novija istraživanja pokazuju da oni koji su se vakcinisali protiv gripa imaju manje šanse da se zaraze koronavirusom i kod njih se rjeđe pojavljuju komplikacije.

Iz IJZ su naglasili da je vakcinacija protiv gripa jedina specifična mjera prevencije i najučinkovitija intervencija kada se radi o sprečavanju obolijevanja i komplikacija gripa.

“Nijedna druga mjera prevencije nema ni izbliza takav učinak tako da je posebno važno da se one osobe koje se nalaze u rizičnim kategorijama jave svom izabranom ljekaru kako bi se vakcinisali”, poručili su iz IJZ.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Kriterijum suđenja nije bio isti za obje ekipe

Podgorica, (MINA) - Sudijski kriterijum u prvom meču polufinala plej-ofa ABA Lige, između košarkaša...