fbpx
NaslovnicaCrna GoraGrađani koji stiču punoljetstvo do izbora da izvade lična dokumenta

Građani koji stiču punoljetstvo do izbora da izvade lična dokumenta

Podgorica, (MINA) – Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) pozvalo je sve crnogorske državljane koji stiču punoljetstvo do 30. avgusta da, ukoliko već nijesu, podnesu zahtjev za izdavanje lične karte ili pasoša, u cilju ostvarivanja biračkog prava.

Iz MUP-a su podsjetili da je Ustavom Crne Gore propisano da pravo da bira i da bude biran ima državljanin Crne Gore koji je navršio 18 godina života i ima najmanje dvije godine prebivališta u Crnoj Gori.

Takođe, kako su naveli, Zakonom o izboru odbornika i poslanika propisano je da je prilikom dolaska na biračko mjesto birač dužan da preda ličnu kartu ili pasoš predsjedniku biračkog odbora, kao neophodan uslov za ostvarivanje biračkog prava.

„Shodno tome, MUP poziva sve crnogorske državljane koji stiču punoljetstvo do dana održavanja izbora, 30. avgusta, a nemaju identifikacioni dokument, da, shodno zakonima o ličnoj karti, kao i o putnim ispravama, ukoliko već nijesu, podnesu zahtjev za izdavanje lične karte ili pasoša, u cilju ostvarivanja biračkog prava“, kaže se u saopštenju.

Zahtjev za izdavanje lične karte crnogorski državljanin može podnijeti u područnoj jedinici ili filijali za građanska stanja i lične isprave MUP-a, u opštini u kojoj ima prijavljeno prebivalište, svakog radnog dana, od ponedjeljka do petka, u periodu od osam do 14 sati.

„Osim u Područnoj jedinici za građanska stanja i lične isprave Podgorica, gdje zahtjev za izdavanje lične karte ili pasoša, crnogorski državljanin može podnijeti svakog radnog dana, u periodu od osam do 18 sati“, kaže se u saopštenju.

Najčitanije