fbpx
NaslovnicaCrna GoraFon der Lajen: Crna Gora da pređe posljednju milju do EU

Fon der Lajen: Crna Gora da pređe posljednju milju do EU

Podgorica, (MINA) – Crna Gora sada treba da bude potpuno fokusirana na proces pristupanja Evropskoj uniji (EU), poručila je danas predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen, navodeći da ne postoji kalendar procesa pristpanja EU, već da je bitno sprovođenje reformi.

Fon der Lajen je, upitana koliko je realno da Crna Gora bude članica EU do 2030. godine, odgovorila da nema potrebe da se čeka.

“Crna Gora jeste predvodnica, ima posljednju milju da pređe, treba je malo pogurati, potrebna je i odlučnost ali vidim da je to na političkoj strani čvrsto prisutno”, navela je Fon der Lajen.

Ona je, na zajedničkoj konferenciji za novinare sa crnogorskim predsjednikom Jakovom Milatovićem, podsjetila da je pristupanje EU zasnovano na dostignućima.

“Ako ispunite određene usove, nećemo se vezivati za datum, ne postoji kalendar procesa pristpanja EU, već je bitno sprovođenje reformi. U tom pogledu podstičem Crnu Goru da pređe tu posljednju milju i vrata će se otvoriti”, kazala je Fon der Lajen.

Upitana zašto EU ćuti na miješanje Srbije u unutrašnje stvari Crne Gore, Fon der Lajen je odgovorila da je Crna Gora slobodna i demokratska država.

“Izbor je Crne Gore da bira svoje lidere i da formira insititucije. Vjerujem u sposobnost Crne Gore da nastavi naprijed pravim putem. Ubijeđena sam da ćete pokazati da ste sposobni da ostvarite rezultate”, kazala je Fon der Lajen.

Ona je rekla da je proširenje na samom vrhu prioriteta Evropske komisije, a da je Crna Gora već dugo vremena zemlja koja je najviše napredovala na putu ka EU.

“Drago mi je da vidim da ste odlučni da održite tu poziciju. Čestitam na stoodstotnom usaglašavanju sa vanjskom i bezbjednosnom politikom EU. Sada treba da budete potpuno fokusirani na zadatak pristupanja. Zajedno moramo da završimo taj proces”, poručila je Fon der Lajen.

Ona je rekla da joj je drago što cijela zemlja “govori jednim jezikom i što je izabrala jedan pavac” kako bi izgradila konsenzus o evropskim regormama.

“Crna Gora je blagoslovena veoma razlonikim društvom. To je prednost i rad na pravdi i prosperitetu će je približiti EU”, poručila je Fon der Lajen.

Ona je rekla da je sa Milatovićem govorila da treba približiti privrede.

“Već smo radili na tome sa Ekonomskim investicionim planom za ZB koji brzo ostvaruje rezltate – kroz željeznički vezu Crne Gore i Srbije, Transbalkanski energetski koridor. To je uspjeh koji je stvoren u Crnoj Gori i podržan od EU”, smatra Fon der Lajen.

Ona je ocijenila da Crna Gora ima potencijal da postane veliki snabdjevač elektirčnom energijom u regionu.

“Vaša privreda je oko 50 odsto evropskog projseka. Ima puno potencijala koji nije iskorišćen, razgovarali smo o tome da želimo da povećamo napore i vrijednost privrede. Zato smo na evropskom nivou predstavitili plan rasta”, kazala je Fon der Lajen.

Ona je rekla da zajedničko regionalno tržište ima veliki potencijal i da bi moglo da uveća bruto domaći proizvod /BDP/ regije za deset odsto.

Ursula fon der Lajen - Jakov Milatovic
foto: Služba za informisanje predsjednika Crne Gore

Milatović je rekao da su, nakon godina pasivnog odnosa prema Zapadnom Balkanu i dugog perioda promišljanja o sudbini procesa proširenja, ta pitanja ponovo u vrhu agende EU.

On je kazao da je Lajon ukazao na značajne komparativne prednosti koje Crnu Goru čine bližom EU od ostalih država kandidata, kao i da je perspektiva punopravnog članstva države i prije 2030. godine sasvim realna i moguća.

Milatović je rekao da se zalaže za primjenu principa regate po kome će se mjeriti pojedinačno dostignuća država u ispunjavanju mjerila za članstvo u EU.

Prema njegovim riječima, revitalizacija Berlinskog procesa za Crnu Goru je od izuzetnog značaja, prvenstveno u kontekstu nove i dodatne potvrde prisutnosti i fokusa EU u odnosu na Zapadni Balkan.

“U tom pogledu, očekujem da u najskorijem periodu, Crna Gora ratifikuje ovu obavezu i da puni doprinos njihovoj implementaciji”, dodao je Milatović.

On je rekao da razumije kritički stav EU iskazan u prošlogodišnjem izvještaju o napretku, i nedavno usvojenoj rezoluciji Evropskog parlamenta.

“Nadam se da smo, u tom smislu, na nacionalnom nivou naučili lekcije, i da su se, nakon dužeg perioda nezadovoljavajuće dinamike u realizaciji neophodnih reformi, u Crnoj Gori stekli uslovi za deblokadu procesa”, kazao je Milatović.

Jakov Milatovic, konferencija za novinare
foto: Služba za informisanje predsjednika Crne Gore

On je naveo da vjeruje da će najodgovorniji politički činioci – u prvom redu novoformirana Skupština i Vlada prepoznati značaj političkog trenutka kada je u pitanju evropska perspektiva Crne Gore, i da će njihovim konstruktivnim djelovanjem biti omogućena puna valorizacija potencijala koji su generisani dugo očekivanim političkim promjenama u zemlji.

“Na tom putu, nedvosmisleno iskazani politički stav građana na proteklim predsjedničkim i parlamentarnim izborima predstavlja jasan putokaz i obavezujuće smjernice za sve nosioce političkih funkcija u zemlj koje su se desile 2020.godine”, dodao je Milatović.

On je ponovio da Crna Gora ostaje posvećena ostvarivanju svog evropskog sna, utemeljenog na čvrstim zajedničkim vrijednosnim osnovama, što je jasno potvrdila i dosadašnjim djelovanjem pokazujući da je navedeni stav daleko od deklarativnog, jednostranog ili interesima uslovljenog usaglašavanja sa pozicijama EU.

“Stoprocentno usklađivanje sa zajedničkom vanjskom i bezbjednosnom politikom Evropske unije govori između ostalog i o geopolitičkom pozicioniranju Crne Gore u ovim izazovnim vremenima, i predstavlja put koji će država nedvosmisleno nastaviti da slijedi i u narednom periodu”, poručio je Milatović.

Upitan zašto nije komentarisao izjavu predsjednika Republike Srpske (RS) Milorada Dodika da treba organizovati referendum o formiranju zajedničke države Srbije, RS i Crne Gore, on je kazao da je svakome jasno da je to bila loša izjava.

“Koju zaista osuđujem kao predsjednik Crne Gore. Crna Gora je jasno zaokružila svoju državnost i snažno trasirala svoj evroatlantski put”, odgovorio je Milatović.

On je pozdravio spremnost 44. Vlade i nove skupštinske većine na politički dijalog o popisu.

“Po izjavama Monstata i Eurostata, popis je mogao da počne već sada. Mislim da nije na odmet sačekati mjesec i doći do dogovora, ukoliko postoji volja sa druge strane”, dodao j Milatović.

On je ponovo apelovao da se pitanje popisa ne politizuje, jer je riječ o važnom izvještaju koji će pomoći u pametnijem donošenju politika razvoja Crne Gore.

Milatović je rekao da je dobra vijest to što je Crna Gora dobila Vladu, kao i da od nje očekuje da država ostane snažno na evroatlantskom kursu, ali i da istinski ubrza evropski put i unaprijedi dobrosusjedske odnose.

“Konsolidacija nove parlamentarne većine je dobra. Očekujem od njih politički konsenzus koji se tiče imenovanja u pravosuđu, jer je to najvažnija stvar koja bi trebalo da ubrza proces pristupanja EU”, naveo je Milatović.

On je kazao da mu je drago što će novi premijer Milojko Spajić svoj prvi radni sastanak imati sa Fon der Lajen.

“To je dobar signal i Crnoj Gori i EU o našoj zajedničkoj viziji – ostvarenju evropskog sna”, zaključio je Milatović.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije