fbpx
NaslovnicaCrna GoraFajon: Zemlje Evrope da rade na jačanju evropske strategije

Fajon: Zemlje Evrope da rade na jačanju evropske strategije

Podgorica, (MINA) – Kriza izazvana pandemijom koronavirusa imaće neviđene posljedice na ekonomski i društveni život, ocijenila je poslanica u Evropskom parlamentu Tanja Fajon, navodeći da zemlje Evrope moraju da rade na snažnoj i sveobuhvatnoj evropskoj strategiji koja će pomoći siromašnijim zemljama.

Govoreći o najavljenoj pomoći Evropske unije (EU) namijenjenoj Crnoj Gori, ona je rekla da teška vremena sa kojima se svi susreću pozivaju na solidarnost i da niko ne bi smio izostati.

“Sve zemlje zapadnog Balkana treba da budu uključene u naš zajednički evropski odgovor. Zato sam vrlo zadovoljna što je predložena uredba usvojena i sada se Fond solidarnosti može koristiti i za hitne slučajeve u javnom zdravstvu”, kazala je Fajon agenciji MINA.

Prema njenim riječima, Crna Gora će imati koristi od Fonda solidarnosti isto koliko i sve zemlje članice i ostale pregovaračke zemlje.

“Koristićemo sve raspoložive instrumente i podržavati se. Ova zdravstvena kriza imaće neviđene posljedice na naš ekonomski i društveni život. Kriza će biti veoma dugačka, zato moramo jedni od drugih da učimo i da radimo na snažnoj i sveobuhvatnoj evropskoj strategiji koja će pomoći posebno siromašnijim zemljama i građanima”, kazala je Fajon.

Ona je navela da je pristupanje Crne Gore EU na trenutnoj agendi za buduća proširenja Unije.

“Nova metodologija pristupanja predstavljena početkom godine podsticaj je za intenziviranje reformi. Uvjerena sam da je podsticaj i finansijska pomoć EU”, kazala je Fajon.

Prema njenim riječima, proširenje se očigledno vratilo na pravi put otvaranjem pristupnih pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom.

“Crna Gora je postigla značajan napredak posljednjih godina, ali ostaje još posla da se uradi. Borba protiv korupcije i organizovanog kriminala, socijalne i ekonomske reforme, poštovanje vladavine prava – svi ti napori su u službi poboljšanja života građana”, rekla je Fajon.

Ona je ukazala na to da život poslije pandemije koronavirusa neće biti isti.

“Ali ostajem optimista jer smo još jednom dokazali da je evropska solidarnost živa i da je naročito u kriznim vremenima naša saradnja i podrška presudna”, kazala je Fajon.

Prema njenim riječima, solidarnost je ono što svijetu trenutno hitno treba i isto važi i za Crnu Goru i zemlje zapadnog Balkana.

“Ono što mi je jasno jeste da bogatije zemlje u Evropi treba da pomažu siromašnijima”, kazala je Fajon.

Prema njenim riječima, zemlje će morati da se koriste svim raspoloživim finansijskim instrumentima, novim vlastitim resursima i hrabrim i inovativnim evropskim odgovorima za borbu protiv pandemije i uspostavljanje sigurnog života za građane u budućnosti.

“Za Crnu Goru je vrlo važno da ostane na evropskom putu, jer samo zajedno možemo uspjeti da prebrodimo ovu najveću krizu nakon Drugog svjetskog rata”, kazala je Fajon.

Najčitanije