fbpx
NaslovnicaCrna GoraEK snažan partner Crnoj Gori u procesu pristupanja Uniji

EK snažan partner Crnoj Gori u procesu pristupanja Uniji

Podgorica, (MINA) – Evropska komisija (EK) podržava Crnu Goru u procesu ispunjenja mjerila i konkretizovanja procesa u oblasti evropskih integracija, poručeno je na sastanku predstavnika EK, Dimitriosa Zevgolisa i ministra turizma, ekologije, održivog razvoja i razvoja sjevera, Vladimira Martinovića.

Martinović, koji predvodi delegaciju Vlade Crne Gore na 28. Konferenciji Okvirne konvencije Ujedinjenih nacija o promjeni klime (COP28) u Dubaiju, sastao se sa Zevgolisem na marginama COP-a.

Kako je saopšteno iz Ministarstva, fokus sastanka je bio na konkretizovanju zajedničkih napora i ubrzanju aktivnosti na zatvaranju Poglavlja 27.

“EK daje punu podršku Crnoj Gori u procesu ispunjenja mjerila i konkretizovanja procesa u oblasti evropskih integracija”, kaže se u saopštenju.

Navodi se da je EK ponudila finansijsku i tehničku pomoć u vidu razmjene eksperata, edukacije i treninga, posebno u oblasti legislative.

Martinović je naglasio da je Crna Gora snažno posvećena procesu EU integacija i da su ta pitanja visoko na agendi nove Vlade i Ministarstva na čijem je čelu, kao i da su već pokrenute konkrektne aktivnosti u tom cilju.

“Uzimajući u obzir važnost tema, dogovoreno je da će se u skorijoj budućnosti organizovati sastanak ministra sa nadležnim komesarima u EK u Briselu”, kazali su iz Ministarstva.

Martinović se sastao sa predsjednicom Komiteta za životnu sredinu Grčke, Dionysia Theodora Avgerinopoulou, koja je pozvala ministra na Our Ocean Conference 2024, koja ce se održati u aprilu naredne godine u Atini.

Delegacija Vlade, na čelu sa Martinovićem, otputovala je u Dubai na poziv organizatora COP-a 28.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Kotor dobio Službu traganja i spašavanja na moru

Podgorica, (MINA) – Uprava pomorske sigurnosti i upravljanja lukama (UPSUL) formirala je sekciju Službe...

Rast cijena nafte