fbpx
NaslovnicaCrna GoraEfikasan sistem bezbjednosti hrane

Efikasan sistem bezbjednosti hrane

Podgorica, (MINA) – Crna Gora je razvila efikasan sistem bezbjednosti hrane, usaglašen sa standardima Evropske unije (EU), spreman da odgovori izazovima i obezbijedi da građani imaju u ponudi bezbjedne proizvode, ocijenjeno je iz Uprave za bezbjednost hrane.

Navodi se da su najbolja potvrda uspjeha Crne Gore u ovoj oblasti rezultati kontinuiranih kontrola bezbjednosti hrane, iz uvoza i na unutrašnjem tržištu gdje se nadzire i kontroliše po principu – „od njive ili farme do trpeze“.

“Kao rezultat kontrole hrane koja se uvozi na crnogorsko tržište, od 1. juna 2017. godine (od formiranja Uprave za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove sa pripadajućim inspekcijama) do danas zabranjeno je stavljanje na tržište više od 4,6 hiljada tona hrane koja nije odgovarala propisanim parametrima bezbjednosti i kvaliteta”, kaže se u saopštenju.

Povodom 7. juna – Svjetskog dana bezbjednosti hrane, podsjeća se da se programom monitoringa, koji je dio Agrobudžeta, u kontinuitetu sprovodi nadzor nad bezbjednošću hrane koja se nalazi na crnogorskom tržištu.

“Monitoringom, sprovedenim ove godine, uočen je rizik od povećanog sadržaja pesticida u domaćem voću i povrću u odnosu na prethodnu godinu. Odmah je sproveden opsežan monitoring na gazdinstvima naših poljoprivrednih proizvođača”, kaže se u saopštenju.

Predstavnici Uprave su, kako se navodi, prethodnih dana uzeli 178 uzoraka voća i povrća prije branja, od čega je analizom utvrđeno da 13 uzoraka ima nebezbjedan nivo ostataka pesticida, zbog čega je zabranjeno branje i stavljanje na tržište ovih proizvoda.

“Iako se čini da je nizak procent utvrđenih nepravilnosti, cilj je da samo bezbjedni proizvodi budu na tržištu i da se podigne svijest svih domaćih proizvođača da su odgovorni za bezbjednost svojih proizvoda, da sa pažnjom dobrog domaćina i u skladu sa pravilima upotrebljavaju sredstva za zaštitu bilja”, navode iz Uprave.

Ističe se da će pristup stalne kontrole i pravovremenog reagovanja na rizike u oblasti bezbjednosti hrane, u cilju zaštite zdravlja potrošača, biće nastavljen i u narednom periodu.

“Očekujemo nastavak razumijevanja i dobre saradnje i sa proizvođačima i potrošačima, jer je bezbjednost hrane posao svih”, poručili su iz Uprave.

Najčitanije