fbpx
NaslovnicaCrna GoraĐurašković: Nema uslova za sprovođenje popisa, odlaganje neophodno

Đurašković: Nema uslova za sprovođenje popisa, odlaganje neophodno

Podgorica, (MINA) – Na Cetinju nema uslova za održavanje popisa stanovništva, domaćinstava i stanova u predviđenom roku, kazao je gradonačelnik Prijestonice Nikola Đurašković i poručio da je odlaganje tog procesa neophodno.

Đurašković je rekao da će, ukoliko do odlaganja popisa ne dođe, kao predsjednik popisne komisije razmotriti predlaganje daljih koraka, uključujući i obustavu cijelog procesa na teritoriji Prijestonice.

Kako je naveo, nakon objavljivanja trećeg javnog oglasa za ugovorno angažovanje učesnika za sprovođenje popisa, do isteka posljednjeg roka za prijavu koji je bio produžen do 20. oktobra, broj prijavljenih popisivača za teritoriju Prijestonice je 42 od potrebnih 145.

Đurašković je kazao da se prijavilo deset od potrebnih 18 instruktora.

„Cijenim da nadležne institucije i građani razumiju koliko su ovaj proces i podaci značajni za naš grad i državu i da bi nedostatak dovoljnog broja popisivača i instruktora ozbiljno uticao na svrsishodnost, preciznost i relevantnost popisivanja stanovništva, kao i da dosadašnji broj prijavljenih proces ne može sprovesti kvalitetno, u zakonom definisanom periodu“, kaže se u saopštenju.

Đurašković je ocijenio da, pored nepovoljnog aktuelnog društveno-političkog ambijenta, propuštenih rokova, kao i nedostataka ukupnog procesa na koje je više puta do sada ukazivao, nijesu ispunjeni ni osnovni pravni i tehnički preduslovi za uspješno organizovanje i sprovođenje popisa.

„Imajući u vidu sve navedeno, ukazujem na stanje u kojem je nemoguće održati popis koji će garantovati tačne i pouzdane rezultate i još jednom pozivam na odlaganje“, navodi se u saopštenju.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

lgbt forum progres, obuka, novinari, mizogini govor

Realizovan trening za novinare u cilju suzbijanja mizoginog govora

Podgorica, (MINA) - Nevladine organizacije (NVO) LGBT Forum Progres i LGBTIQ Socijalni centar realizovale...