fbpx
NaslovnicaCrna GoraĐukanović: Sudstvo doprinijelo razvoju Crne Gore

Đukanović: Sudstvo doprinijelo razvoju Crne Gore

Podgorica, (MINA) – Rezultati crnogorskog sudstva, posebno nakon obnove nezavisnosti, u velikoj mjeri su doprinjeli ukupnom razvoju i napretku Crne Gore, njenom prijemu u NATO i dosadašnjim uspjesima u pregovaračkom procesu sa Evropskom unijom (EU), ocijenio je predsjednik države Milo Đukanović.

On je uputio čestitku povodom 29. oktobra – Dana crnogorskog sudstva, predsjednici Vrhovnog suda Vesni Medenici, predsjednici Udruženja sudija Hasniji Simonović, nosiocima sudijske funkcije i zaposlenima u sudstvu, uz najbolje želje za dalji uspješan rad.

„Postojanje i rad kompetentnih, nezavisnih, samostalnih, odgovornih i efikasnih sudova jedna je od ključnih pretpostavki kvalitetne zaštite ljudskih prava, pouzdane vladavine prava i dinamičnog institucionalnog razvoja države”, kazao je Đukanović.

Kako je naveo, te ciljeve Crna Gora dostiže u vremenu pune posvećenosti implementaciji evropskih standarda, što je jedan od ključnih uslova za napredak u procesu EU integracije i za ostvarenje ovog strateškog prioriteta naše državne politike.

On smatra da je sve to jedini mogući put ka učvršćivanju osjećaja sigurnosti i povjerenja građana u sudsku vlast i državu.

“Samo takvo sudstvo može biti oslonac stabilnosti države i garant sigurnosti privatnom sektoru, domaćim i stranim investitorima i predstavnicima biznisa, a time i neizostavan činilac daljeg ekonomskog i demokratskog napretka našeg društva”, rekao je Đukanović.

On je ocijenio da pečat tome daje moralni i lični integritet sudije, njegovo znanje, odgovornost i lojalnost državi.

“Hrabrost i odlučnost da se suprotstavi pritiscima svih vrsta i da bez i najmanje bojazni radi kao nosilac uzvišenog i časnog sudijskog poziva, koristeći slobode i prava koje mu garantuje važeći pravni sistem”, poručio je Đukanović.

Najčitanije