fbpx
NaslovnicaCrna GoraĐukanović: Srbija pokušava da dokaže da je Crna Gora srpska država

Đukanović: Srbija pokušava da dokaže da je Crna Gora srpska država

Podgorica, (MINA) – Srbija pokušava da dokaže da je Crna Gora srpska država, kazao je crnogorski predsjednik Milo Đukanović, poručujući da nema sumnje da će Crna Gora ostati nezavisna i stabilna na putu ka Evropskoj uniji (EU).

On je u intervjuu za slovačku TA3 rekao da je ubijeđen da će Crna Gora biti prva naredna članica EU, jer je najdalje odmakla u procesu pregovora.

Govoreći o odnosu Crne Gore i Srbije, Đukanović je naveo da je njegova vizija da bi te države trebalo da imaju odnos poput Češke i Slovačke.

On je rekao da se Crna Gora trudi da sačuva šansu za takav odnos u budućnosti.

Đukanović je kazao da, nažalost, “imamo problem u Beogradu, koji traje vjekovima”, prenosi portal RTCG.

“Srbija pokušava da dokaže da je Crna Gora srpska država, da su Crnogorci zapravo Srbi, da ne postoji crnogorska crkva, kulture”, rekao je Đukanović.

On je kazao da je permanentan viševjekovni napor iz Srbije da prisvoji Crnu Goru i učini je dijelom srpskog državnog, nacionalnog i kulturnog identiteta, i da su zbog toga, kako je naveo, i bili protiv crnogorske nezavisnosti.

Đukanović je rekao da je lakše nositi se sa velikosrpskim nacionalizmom dok on, kako je naveo, dolazi iz nekih akademskih, ili drugih krugova.

Prema njegovim riječima, problem je kada taj nacionalizam dobije uporište u državnoj politici Srbije.

Đukanović smatra da Srbija danas, kroz državnu politiku, dovodi u pitanje crnogorsku nezavisnost.

“Zato je jako važno da se završi sa iluzijama da je moguće mijenjati granice na Zapadnom Balkanu. Kada se Srbija odrekne takve aspiracije prema Crnoj Gori, vjerujem da ćemo moći da se poslužimo iskustvom saradnje Češke i Slovačke”, kazao je Đukanović.

On je rekao da je Rusija veoma prisutna na Zapadnom Balkanu i da “popunjava prazan prostor” u regionu.

Đukanović je ocijenio da je za to odgovorna EU i poručio da Unija mora ofanzivnije da se vrati na Zapadni Balkan, otvori jasnu perspektivu članstva državama regiona i ekspertizama pomogne da savladaju izazove.

“Ona ne smije da stvara konfuziju izjavama da li će i kada Zapadni Balkan biti dio EU. I EU ima jak interes da region živi evropskim životom”, kazao je Đukanović.

Prema njegovim riječima, prisustvo Rusije na Zapadnom Balkanu ozbiljan je geopolitički izazov, prije svega, za Evropu.

Đukanović je kazao da se u Crnoj Gori događa demokratsko sazrijevanje društva.

On je ocijenio da nova vlast ne daje kvalitete koje su građani očekivali.

Đukanović je rekao da je to očekivano jer, kako je kazao, ako neko nije 30 godina učestvovao u vlasti, nije se lako snaći.

“Za svako društvo je dobro kada može da sagleda i drugu političku opciju kako bi mogao da sudi. Ovo što se događa je prilog demokratskom sazrijevanju društva”, naveo je Đukanović.

On je istakao da Crna Gora osjeća najdublje poštovanje i povjerenje prema Slovačkoj, jer su ta država i njena diplomatija bile posebno značajne u procesu obnove crnogorske nezavisnosti.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

uprava za statistiku, monstat, popis stanovništva, odlaganje, softver

Inflacija 5,4 odsto

Podgorica, (MINA-BUSINESS) - Cijene proizvoda i usluga lične potrošnje, mjerene indeksom potrošačkih cijena, u...