fbpx
NaslovnicaCrna GoraĐukanović: Predlog da Lekić bude mandatar nema uporište u Ustavu

Đukanović: Predlog da Lekić bude mandatar nema uporište u Ustavu

Podgorica, (MINA) – Predlog parlamentarne većine da lider Demosa Miodrag Lekić bude mandatar za sastav nove Vlade nema uporišta u Ustavu, kazao je predsjednik Crne Gore Milo Đukanović.

Poslanici parlamentarne većine dostavili su u ponedjeljak Đukanoviću 41 potpis podrške za kandidaturu Lekića, a jedan od lidera Demokratskog fronta Andrija Mandić je u dopisu pozvao Đukanovića da počne ponovne konsultacije sa predstavnicima partija parlamentarne većine o mandataru.

Đukanović je u odgovoru kazao da je Mandiću, kao i crnogorskoj i međunarodnoj javnosti, poznat njegov stav o neustavnim izmjenama i dopunama Zakona o predsjedniku, kao što im je poznato i mišljenje Venecijanske komisije, Evropske unije i drugih relevantnih međunarodnih partnera o pomenutom Zakonu.

“Dakle, nemam namjeru da učestvujem u implementaciji zakona koji je u suprotnosti sa Ustavom Crne Gore”, rekao je Đukanović.

On je kazao da nema namjeru namjeru ni da spori tvrdnje o većinskoj podršci Lekiću.

“Ali i Vi, kao i ja, dobro znate, da taj predlog nema uporišta u Ustavu Crne Gore, kao što ni prethodni put kod njegovog predlaganja to nije učinjeno u ustavno predviđenom roku”, rekao je Đukanović.

On je kazao da je zadovoljan zbog spremnosti koja je iskazana u pismu Mandića da u dijalogu svi doprinesu unapređenju izbornog zakonodavnog okvira i stvaranja povjerenja u izborni proces, u susret redovnim predsjedničkim izborima i urgentnoj potrebi organizovanja prijevremenih parlamentarnih izbora i formiranja Vlade s punim demokratskim legitimitetom.

Ta Vlada će se, kako je rekao Đukanović, suočiti sa brojnim i teškim izazovima na političkom i ekonomskom planu, što je posljedica nekompetentnog i neodgovornog rada 42. i 43. vlade, koje je smijenila Skupština.

Đukanović je rekao da je, kao i uvijek, otvoren za iskren, principijelan, inkluzivan i na demokratskim standardima zasnovan politički dijalog o ovim pitanjima, uvažavajući redosljed prioritetnih tema koje su navedene u pismu Mandića.

“Po kome bi primat dali stvaranju potrebnog konsenzusa za izbor kvalifikovanom većinom punog sastava Ustavnog suda, izbor članova Sudskog savjeta iz reda uglednih pravnika i izbor Vrhovnog državnog tužioca”, rekao je Đukanović.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Pezeru trofej u Baru

Podgorica, (MINA) - Mesud Pezer pobjednik je jubilarnog, 30. međunarodnog atletskog mitinga Bar 2024. Bacač...