fbpx
NaslovnicaCrna GoraĐukanović: Očekujem priznanje autokefalnosti CPC

Đukanović: Očekujem priznanje autokefalnosti CPC

Podgorica, (MINA) – Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović kazao je da očekuje da Carigradska patrijaršija prizna autokefalnost Crnogorske pravoslavne crkve (CPC) jer bi, kako je naveo, sve drugo bilo suprotno kanonskom pravu.

On je u intervjuu Televiziji N1 rekao da bi ga iznenadilo da u Carigradskoj patrijaršiji razmišljaju drugačije.

“To bi bilo suprotno kanonskom pravu, bilo bi suprotno temeljnom principu etnofiletizma. Kao što smo 1918. ostali bez države, pa nakon toga, bez obzira što je bilo nasilno, logično 1920. ostali bez crkve“, kazao je Đukanović.

Kako je naveo, 2006. godine su se promijenile okolnosti, i Crna Gora je nezavisna država.

„U skladu sa ovim principom koje sam pomenuo, organizacija Pravoslavne crkve prati organizaciju države”, rekao je Đukanović.

On je istakao da nema govora o pokušaju da se, kroz donošenje novog zakona, crkve i manastiri u Crnoj Gori otmu od Srpske pravoslavne crkve (SPC) i dodijele CPC-u.

„Riječ je o groznoj i gruboj političkoj manipulaciji“, naglasio je Đukanović.

On je rekao da ne doživljava kao prijetnje izjave srpskih zvaničnika koji ga optužujuda kreće u otimanje manastira SPC u Crnoj Gori.

“Nema tu ničega što bi mene moglo tu uplašiti, tim prije što sam ubijeđen da zaista radim dobru stvar, da radim odgovoran posao za državu Crnu Goru i da pokrećem rješavanje određenih političkih pitanja zasnovano na neprikosnovenim činjenicama“, kazao je Đukanović.

Prema njegovim riječima, prema našoj državnoj arhivi Crne Gore, radi se o državnoj imovini.

Đukanović je kazao da u crnogorskom Ustavu i danas stoji da je svojina neotuđiva.

„Što znači da svako ko može da priloži validnu dokumentaciju, da pokaže pod kakvim je uslovima, pravno valjano došao do sticanja imovine, koja je nekada, do 1918. godine bila državna, taj će sačuvati imovinu“, naveo je on.

Želi se, kako je kazao, sačuvati ono šo je oteto od države Crne Gore.

„Zbog toga sam Vam kazao, riječ je o groznoj i gruboj manipulaciji, gdje se podizanjem ovakve prašine pokušava prikriti zločin koji je u međuvremenu učinjen prema državi Crnoj Gori, otimanjem njene vrijedne imovine“, dodao je Đukanović.

Upitan da li je doživio kao uvredu poruku srpskog patrijarha Irineja da je „poturica gori od Turčina“, Đukanović je rekao da „uvredu može doživjeti od čovjeka čiji intelektualni potencijal respektujete“.

Na pitanje kakva je uloga mitropolita Amfilohija, Đukanović je rekao da je Amfilohije neko ko ima svoj rejting unutar SPC, pa i u pravoslavnom svijetu uopšte.

„Njegovo postupanje je u skladu sa misijom SPC, a ta misija je – Crna Gora je sticajem nesrećnih okolnosti nezavisna, ali mi smo tu da na razne načine podrijemo tu nezavisnosti, osporavajući crnogorski identitet“, kazao je Đukanović.

Na primjedbu novinara da je to stav i opozicije u Crnoj Gori, Đukanović je kazao da su rezultat svega toga kontinuirani porazi.

„Oni se ponose time, ne skrivaju da služe srpskim i ruskim nacionalnim interesima i protiv interesa države Crne Gore u kojoj su rođeni i oni, u kojoj su rođeni svi njihovi preci i za koju vezuju budućnost svih svojih potomaka“, dodao je Đukanović.

Upitan šta Srbija može Crnoj Gori, članici NATO-a, on je kazao da je Crna Gora i iz svih prethodnih iskustava izašla kao pobjednik.

„Da li sumnjate da ćemo mi takođe i ovo pitanje riješiti na način koji će biti u korist Crne Gore i koji će biti realizovan u skladu sa strogim principima evropskog demokratskog društva? Mi ne želimo da ovdje ispoljavamo bilo kakvo nasilje, ne želimo da diskriminišemo bilo koju nacionalnu grupu, što nam se pokušava spočitavati. Ne, mi želimo da djeluje kao demokratsko društvo“, istakao je Đukanović.

On je naglasio da niko neće osporavati postojanje SPC u Crnoj Gori.

„Ovdje danas funkcioniše i Ruska pravoslavna crkva, možda će sjutra i Bugarska ili Grčka. Dakle mi smo demokratsko društvo. Ovdje nije problem u tome. Problem što se pokušava uskratiti Crnoj Gori jedno od temeljnih prava, koje je kanonsko pravo. Pravo u skladu sa principom etnofiletizma, a to je da organizacija Pravoslavne crkve svuda u svijetu prati organizaciju države“, kazao je Đukanović.

Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS

Najčitanije

Usik pobijedio Fjurija

Podgorica, (MINA) - Ukrajinski bokser Oleksander Usik apsolutni je prvak svijeta u teškoj kategoriji. On...