fbpx
NaslovnicaCrna GoraDruštvoViše od polovine građana smatra da Crna Gora ide u pogrešnom pravcu

Više od polovine građana smatra da Crna Gora ide u pogrešnom pravcu

Podgorica, (MINA) – Više od polovine građana Crne Gore smatra da se država kreće u pogrešnom pravcu, dok manje od trećine taj pravac vidi kao dobar, pokazalo je decembarsko istraživanje Centra za građansko obrazovanje (CGO) i agencije DAMAR.

Nalazi CG pulsa, koji su danas u okviru zajedničke inicijative objavili CGO i agencije DAMAR, ukazuju na to da ogromna većina građana osjeća efekte izazovne ekonomske situacije i da se promjene na bolje teško uočavaju.

Iz CGO su saopštili da je Memorandum o saradnji URA-e, Socijalističke narodne partije, Civisa i manjinskih stranka ocijenjen kao pozitivan.

Kako su naveli, potpisivanje memoranduma ima podršku skoro polovine građana, oko petine ima negativan stav, a trećina nema mišljenje.

„Većinsko je i uvjerenje da će Memorandum doprinijeti prevazilaženju polarizacije u društvu ili da daje važan doprinos demokratizaciji društva i uključenju manjina“, rekli su iz CGO.

Kako su kazali, svaki deseti građanin Memorandum vidi i kao sredstvo za rušenje Vlade, a isti je broj onih koji su stava da taj dokument pomaže Demokratskoj partiji socijalista (DPS) da se vrati na vlast.

Javnost, kako su naveli iz CGO, očekuje da političari budu iznad partijskih razlika i misle i glasaju u javnom interesu i donose odluke koje ubrzavaju evropski put Crne Gore.

Iz CGO su kazali da trend ukazuje da kontinuirano raste broj građana koji izražavaju zabrinutost pravcem kretanja Crne Gore.

„Procent onih koji smatraju da se Crna Gora kreće u pogrešnom ili veoma pogrešnom pravcu, prema decembarskom CG pulsu, prelazi polovinu – 51,6 odsto, dok manje od trećine taj pravac vidi kao dobar ili veoma dobar“, kaže se u saopštenju.

Iz CGO su rekli da natprosječno veće nezadovoljstvo postojećom situacijom izražavaju Crnogorci i manje brojni narodi.

„To mišljenje je zastupljeno i među mlađom populacijom i onima višeg obrazovnog nivoa. Suprotnog stava su građani srpske nacionalnosti“, navodi se u saopštenju.

Iz CGO su kazali da 13,8 odsto građana cijeni da je nakon godinu rada Vlade i godinu i po od uspostavljanja nove parlamentarne većine mnogo bitnih stvari promijenjeno na bolje, dok 31,1 odsto vidi neke manje promjene.

Prema nalazima CG pulsa, 26,9 odsto građana smatra da je gore nego u vrijeme kada je DPS rukovodila, a 29,9 odsto da je sve isto, odnosno da se ništa bitno ni kvalitativno nije promijenilo.

„I u ovom dijelu se natprosječne razlike identifikuju na etničkoj ravni, pa su tako pozitivniji građani srpske nacionalnosti, dok osjetne boljitke najmanje prepoznaju manjinski narodi, Crnogorci, ali mladi ljudi i oni višeg obrazovnog nivoa“, kaže se u saopštenju.

Izvršna direktorka CGO Daliborka Uljarević kazala je da parlamentarna većina i Vlada treba pažljivo da analiziraju te podatke, jer su oni, kako je navela, snažan pokazatelj iznevjerenih očekivanja građana.

Iz CGO su rekli da su mišljenja oko povlačenja inicijative za izglasavanje nepovjerenja Vladi podijeljena.

„Nešto više od trećine vjeruje da je to taktički potez i da će opozicija brzo ponovo podnijeti Inicijativu i imati većinu za smjenu Vlade, dok skoro isti broj građana smatra da je to bio propagandni potez opozicije i da ona nema većinu za smjenu niti će je imati“, kaže se u saopštenju.

Iz CGO su kazali da je značajan broj onih koji ne mogu da se odrede oko tog pitanja.

Prema nalazima CG pulsa, 28,1 odsto građana izlaz iz tekuće političke krize vidi u hitnom raspisivanju vanrednih parlamentarnih izbora.

„Slijede oni koji smatraju da je ključ u smjeni ove Vlade i uspostavljanju prelazne/manjinske Vlade na rok od oko pola godine ili godinu tokom kojih bi bili održani novi izbori“, rekli su iz CGO.

Iz te nevladine organizacije (NVO) kazali su da nešto malo više od šestine građana smatra da parlamentarna većina treba da nastavi da funkcioniše kao do sada.

Kako su naveli, kada je riječ o zagovornicima rekonstrukcije Vlade, više je onih koji podržavaju rekonstrukciju bez premijera Zdravka Krivokapića – 15,3 odsto nego sa njim na čelu – 9,3 odsto.

Iz CGO su kazali da je formiranje Tužilačkog savjeta u punom kapacitetu dugo na društveno-političkoj agendi i da je tek u srijedu okončano u Skupštini.

“U istraživanju koje je sprovedeno neposredno prije razriješenja tog pitanja, odgovornima za zastoj u tom procesu označavaju se najčešće konstituenti parlamentarne većine. Posebno se naglašava odgovornost Demokratskog fronta, pa Demokrata, opozicije i najmanje URA-e“, kaže se u saopštenju.

Iz CGO su rekli da skoro petina građana nema stav o tom pitanju.

Kako su naveli iz te NVO, ubjedljiva većina građana Crne Gore smatra da prilikom glasanja u Skupštini poslanici treba da se orijentišu prema javnom interesu, odnosno onom što je najbolje za građane i u skladu sa preporukama Evropske unije (EU).

„Mali je broj onih koji misle da poslanici treba da prate isključivo partijski stav, a minimalan onih koji smatraju da to glasanje treba da se usmjerava uvijek suprotno u odnosu na političke protivnike“, kaže se u saopštenju.

Uljarević je rekla da je to jedan od rijetkih stavova u kojem su građani ujedinjeni bez obzira na pol, starost, obrazovni profil, etničku ili partijsku pripadnost.

„Iako takav pristup često nije blizak onima koji ih predstavljaju u Skupštini, što je indikator njihove fokusiranosti na partikularni, a ne javni interes“, navela je Uljarević.

Nalazi CG pulsa pokazuju da 62,6 odsto građana smatra da je obaveza svakog ministra da dođe u Skupštinu na poziv poslanika, a posebno kad se raspravlja o njegovoj smjeni.

Navodi se da skoro sedmina građana smatra da nedolazak nekog ministra na poziv poslanika predstavlja ponižavanje Skupštine kao institucije.

Iz CGO su kazali da se poseban segment decembarskog istraživanja odnosio na spoljno-političke oslonce kroz vizuru građana.

“Očekivano, najveći broj njih tu vidi EU, koja je prepoznata i kao glavni donator institucijama i organizacijama u Crnoj Gori, ali i kao izvor najvećih stranih investitora u u našoj zemlji“, naglasio je izvršni direktor Damar agencije Vuk Čađenović.

On je rekao da se izdvajaju još Rusija, Sjedinjene Američke Države, Srbija, i u značajnije manjem obimu Njemačka, Turska i Kina“,

Prikupljanje podataka je obavljeno CAPI metodom, od 21. do 26. decembra, na uzorku od 1.001 građanina.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Viši sud

Katniću i Lazoviću produžen pritvor za još dva mjeseca

Podgorica, (MINA) - Krivično vanraspravno vijeće Višeg suda u Podgorici produžilo je za još...