fbpx
NaslovnicaCrna GoraDruštvoSudski savjet ignoriše 35 upražnjenih mjesta u osnovnim sudovima

Sudski savjet ignoriše 35 upražnjenih mjesta u osnovnim sudovima

Podgorica, (MINA) – Sudski savjet ni nakon 100 dana nije izabrao za sudije 11 kandidata koji su uspješno završili inicijalnu obuku, i rasporedio ih na upražnjena mjesta, saopštili su iz Akcije za ljudska prava (HRA) navodeći da se time umanjuje ažurnost sudova.

Iz HRA su rekli da Sudski savjet to nije učinio iako u crnogorskim osnovnim sudovima postoji čak 35 upražnjenih sudijskih mjesta.

Oni su kazali i da već 21 dan Savjet nije odgovorio na pismo HRA koja je na to skrenula pažnju, niti se na posljednjoj sjednici u četvrtak bavio tim pitanjem.

„Odlaganje izbora sudija svakodnevno umanjuje ažurnost sudova, protivno javnom interesu ostvarivanja pravde i privatnim interesima građana koji zavise od sudskih odluka“, kaže se u saopštenju.

Iz HRA su rekli i da kandidati koji su uspješno završili obuku zaslužuju da budu izabrani za sudije i, u skladu s tim, steknu pravo na sudijski staž i odgovarajuću zaradu.

Oni su kazali da od 15 osnovnih sudova u Crnoj Gori, čak 14 funkcioniše u smanjenom kapacitetu, sa jedan do pet upražnjenih sudijskih mjesta.

„S druge strane, 11 kandidata za sudije je osamnaestomjesečnu obuku uspješno završilo 18. aprila, a još nije raspoređeno na upražnjena sudijska mjesta“, navodi se u saopštenju.

Iz HRA su naveli da Osnovnom sudu u Baru nedostaje pet sudija, osnovnim sudovima u Beranama i u Podgorici po četvoro, Rožajama troje.

Kako se dodaje, sudu u Rožajama nedostaje više od polovine sudija, na Žabljaku i u Danilovgradu polovina, a u Baru, Beranama, Pljevljima, Herceg-Novom skoro polovina.

Iz HRA su naveli da je posebno problematično stanje u Osnovnom sudu u Herceg Novom.

Taj sud, kako se navodi, funkcioniše sa troje sudija već sedam mjeseci iako bi trebalo da ih je sedam.

Iz HRA su rekli da se prilikom intervjua, koje je Sudski savjet prošle nedjelje sproveo sa kandidatima za predsjednika Osnovnog suda u Herceg Novom, moglo čuti da je prije mjesec dana vršiteljka dužnosti (v.d.) predsjednice tog suda, Vesna Gazdić, uvela prekovremeni rad u sudu.

Dodaje se i da je povećan broj nezavršenih predmeta.

Navodi se da je na kraju 2021. bilo neriješeno 1.730 predmeta, na kraju prošle godine 1.854.

Ističe se da je na kraju prošle godine u tom sudu ostalo neriješeno 478 predmeta starijih od tri godine, tzv. predmeta sa crvenim omotom, kao i da se, u slučajevima kad nije moguće formirati tročlana vijeća zbog nedostatka sudija, predmeti prosleđuju Osnovnom sudu u Kotoru.

Iz HRA su rekli da je ombudsman još početkom juna apelovao da se izabere sudija za Građansko odjeljenje suda u Herceg Novom.

Oni su kazali da je Sudski savjet 3. avgusta 2021. godine, nakon obavljenog pisanog testiranja i održanih intervjua, izabrao 15 kandidata za sudije koji su u skladu sa članom 54 Zakona o Sudskom savjetu i sudijama, upućeni na inicijalnu obuku u trajanju od 18 mjeseci.

Od 15, četvoro je ranije završilo sa obukom nakon čega su izabrani za sudije i raspoređeni sredinom marta, odnosno maja prošle godine.

Preostalih 11 kandidata, kako se navodi, obuku je završilo 18. aprila, kada je Sudski savjet svakome utvrdio ocjenu „zadovoljava“ naglasivši da će „odluke o njihovom izboru i raspoređivanju biti donijete na nekoj od narednih sjednica Savjeta“.

„Međutim, od tada je prošlo više od tri mjeseca i devet održanih sjednica“, ukazali su iz HRA.

Oni su kazali da se radi o kandidatima: Milošu Jokanoviću, Ivani Žujović, Ivani Radović, Ani Rovčanin, Milošu Moračaninu, Milici Ćetković, Hasire Bećović, Artanu Kromi, Darku Božoviću, Tanji Kuburović Radusinović i Veri Femić.

Iz HRA su rekli da je problem aktuelizovan 10. juna na skupu na kom je ta nevladina organizacija predstavila izvještaj „Primjena Zakona o zaštiti prava na suđenje u razumnom roku 2017-2022“.

Kako se doddaje, HRA je uputila pismo Sudskom savjetu sa pitanjem zašto 11 kandidata čeka na raspoređivanje obzirom na čak trostruko veći broj upražnjenih mjesta u sudstvu.

Iz HRA su naveli da prema članu 53 Zakona o Sudskom savjetu i sudijama, kandidati za sudije zasnivaju radni odnos u Osnovnom sudu u Podgorici do donošenja odluke o izboru i raspoređivanju i za to vrijeme imaju pravo na zaradu u iznosu od 70 odsto zarade sudije.

Kako se dodaje, oni su i dalje u radnom odnosu u Osnovnom sudu u Podgorici i primaju platu iz budžeta tog suda.

Iz HRA su, govoreći o preostalim upražnjenim mjestima, kazali da je na posljednjoj sjednici od 20. jula, izabrano novih deset kandidata za sudije koji su upućeni na osamnaestomjesečnu inicijalnu obuku koja će biti okončana krajem januara 2025. godine.

Pored toga, kako se dodaje, krajem juna je raspisan i novi javni oglas za 15 kandidata za sudije.

Iz HRA su apelovali na Sudski savjet, v.d. predsjednice Vrhovnog suda Vesnu Vučković i ministra pravde Marka Kovača, da transparentno objasne razloge za takvu situaciju.

„Samo kroz odgovorno i transparentno djelovanje može se osigurati vladavina zakona i pravičnost za sve građane Crne Gore“, zaključuje se u saopštenju.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

lgbt forum progres, obuka, novinari, mizogini govor

Realizovan trening za novinare u cilju suzbijanja mizoginog govora

Podgorica, (MINA) - Nevladine organizacije (NVO) LGBT Forum Progres i LGBTIQ Socijalni centar realizovale...