fbpx
NaslovnicaCrna GoraSantander: Institucije da promovišu aktivno učešće mladih u društvu

Santander: Institucije da promovišu aktivno učešće mladih u društvu

Podgorica, (MINA) – Institucije na nacionalnom i lokalnom nivou obavezne su da promovišu aktivno učešće mladih u društvu, poručio je šef predstavništva UNICEF-a u Crnoj Gori Huan Santander tokom drugog dana edukativnog programa „Simulacija rada parlamenta“.

Iz Skupštine su saopštili da je Santander, koji se sa predsjednikom parlamenta Aleksom Bečićem obratio srednjoškolcima, kazao je da su tom inicijativom željeli da pokažu da se, u okviru društveno-ekonomskog i političkog razvoja, može ojačati učešće mladih.

On je kazao da ekonomski razvoj znači da će na raspolaganju biti i više javnih sredstava za ulaganje u aktivnosti koje promovišu učešće mladih.

“Na taj način, sve djevojčice i dječaci u Crnoj Gori imaće priliku da stiču znanja i vještine neophodne za svoj građanski i politički angažman”, rekao je Santander.

On je dodao da je to naročito bitno kad je riječ o najugroženijim grupama mladih, poput onih koji žive u siromaštvu, mladih sa smetnjama u razvoju, Roma i drugih manjina, ali i djevojaka.

“Glasovi najugroženijih često su odsutni u javnim raspravama i procesima donošenja odluka koje imaju značajan uticaj na njihove živote“, istakao je Santander.

On je naveo da, kada je riječ o političkom razvoju, UNICEF smatra da institucije na nacionalnom i lokalnom nivou imaju obavezu da promovišu aktivno učešće mladih u društvu.

“To znači da institucije adolescentima treba da pruže priliku da učestvuju u aktivnostima koje će osnažiti njihovo poštovanje različitosti, pravde i ljudskih prava, sposobnost razmjene različitih mišljenja i argumenata”, rekao je Santander.

Obaveza institucija, kako je dodao, jeste i da razvijaju medijsku i digitalnu pismenost i druge vještine koje su neophodne za život u 21. vijeku.

“To takođe znači da sve institucije moraju ozbiljno razmotriti i odgovoriti na predloge adolescenata“, rekao je Santander.

Kako je dodao, UNICEF poziva na povećanje izdvajanja javnih sredstava za promovisanje učešća mladih u Crnoj Gori, kako bi se ojačalo građansko obrazovanje, povećao stepen povjerenja mladih u institucije i podržao demokratski razvoj i evropske integracije države.

Bečić je ocijenio da je, pored zakonodavne i nadzorne uloge, najvažniji zadatak Skupštine da uključi najširu javnost u proces donošenja odluka.

“Mladi naraštaji i buduće generacije su oni koje uvijek imamo na umu kad donosimo većinu zakona i drugih akata upravo na ovom mjestu”, rekao je Bečić.

On je ocijenio da program simulacije rada parlamenta približaba Skupštinu građanima.

“Program omogućava vama da pravite korake u našim cipelama i makar na trenutak osjetite da naš posao nije samo održavanje plenarnih zasijedanja i diskutovanje u ovoj Sali”, rekao je Bečić.

On kazao da je nivo svijesti građana o dešavanjima u parlamentu direktno proporcionalan važnosti te institucije, kao i nivou transparentnosti i otvorenosti parlamenta ka građanima.

„Sve ovo nije slučajno, već predstavlja potvrdu naših rezultata na polju transparentnosti i otvorenosti, priznatih od strane regionalnih nevladinih i međunarodnih organizacija, eminentnih autoriteta u ovim oblastima”, kazao je Bečić.

On je istakao da je uvjeren da su srednjoškolci, kroz relizaciju samog projekta, stekli cjelovit utisak o tome koliko je predstavništvo građana ozbiljna institucija i „kuća čija su vrata u svakom trenutku širom otvorena za sve”.

„Koga da slušamo, ako ne vas? A koga da čujemo, ako ne vas? U odnosu na koga da se upravljamo? Za koga sve ovo radimo, ako ne za vas?”, kazao je Bečić.

On je zahvalio UNICEF-u na „beskrajnoj podršci koju pružaju i naprednoj partnerskoj saradnji, koja može da služi za primjer svima”.

Bečić je poručio da očekuje produktivan rad mladih parlamentaraca.

„Uvjeren sam da ćemo svi mi, poslanice i poslanice iz onoga što bude prikazano, poručeno i sugerisano tokom današnjeg rada parlamenta ,moći dosta toga od vas da naučimo”, rekao je Bečić.

On je ocijenio da bi organizovanje programa trebalo da postane dobra tradicija.

Kako je saopšteno iz Skupštine, tokom dvodnevnog rada učenici Gimnazije „Slobodan Škerović” i Srednje ekonomske škole „Mirko Vešović” imali su priliku da se upoznaju sa procesom donošenja zakona u svim njegovim fazama.

“Srednjoškolci su simulirali rad na konstitutivnoj sjednici, u poslaničkim klubovima, rad u radnim tijelima i na plenarnom zasijedanju, uz pomoć Službe Skupštine”, rekli su iz Skupštine.

Oni su naveli da se Simulacija rada parlamenta realizuje prvi put ove godine u crnogorskoj skupštini, kao rezultat saradnje Edukativnog centra Skupštine Crne Gore i predstavništva UNICEF-a u Crnoj Gori.

“Predstavništvo UNICEF-a u Crnoj Gori pruža finansijsku i ekspertsku podršku u pilot fazi realizacije, nakon čega će skupštinski Edukativni centar sopstvenim kapacitetima sprovoditi program”, kazali su iz Skupštine.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Viši sud

Katniću i Lazoviću produžen pritvor za još dva mjeseca

Podgorica, (MINA) - Krivično vanraspravno vijeće Višeg suda u Podgorici produžilo je za još...