fbpx
NaslovnicaCrna GoraRekordna podrška članstvu Crne Gore u EU

Rekordna podrška članstvu Crne Gore u EU

Podgorica, (MINA) – Članstvo Crne Gore u Evropskoj uniji (EU) podržava 76 odsto građana, a 59 odsto smatra da bi Vlada u spoljnoj politici trebalo najviše da se bavi tim pitanjem, pokazalo je istraživanje Centra za demokratiju i ljudska prava (CEDEM).

Programska menadžerka CEDEM-a Andrea Mićanović je kazala da je istraživanje političkog javnog mnjenja, koje su realizovali od 1. do 14. maja, pokazalo da članstvo Crne Gore u EU podržava 76 odsto građana, što je jedan odsto više u odnosu na prethodno istraživanje iz decembra.

Kako je navela, 14 odsto građana ne podržava učlanjenje države u EU, a deset odsto nema stav o tom pitanju.

“Izmjerena je rekordno visoka podrška članstvu EU od kada se vrše ispitivanja”, rekla je Mićanović i dodala da bi, ako bi se raspisao referendum o članstvu, 84,9 građana podržalo ulazak Crne Gore u EU, a 15,1 odsto ne bi.

Mićanović je kazala da su želju za prozapadnom orijantacijom građani Crne Gore potvrdili i odgovorima da li podržavaju članstvo Crne Gore u NATO.

“Pozitivno se izjasnilo 47 odsto ispitanika, 36 ima suprotan stav, a 17 odsto nema mišjenje”, rekla je Mićanović dodajući da je, u poređenju sa istraživanjem iz decembra prošle godine, za četiri odsto manje građana koji su protiv članstva Crne Gore u NATO.

Prema njenim riječima, najviše građana smatra da Crna Gora u spoljnoj politici najviše treba da se oslanjanja na EU, dok nakon Unije kao najvažnijeg spoljnopolitičkog partnera vide Srbiju, Sjedinjene Američke Države i Kinu.

Mićanović je rekla da bi se, ukoliko bi u ovom trenutku bio održan popis, najveći dio građana, 42,8 odsto, izjasnilo kao Crnogorci, a 32,6 kao Srbi.

“Kao Bošnjaci bi se izjasnilo 8,7 odsto građana, Albanci 4,9, Muslimani 3,6 i ostali 7,4 odsto”, kazala je Mićanović, ističući da se ti podaci nijesu značajno promijenili u odnosu na prethodna istraživanja, čak ni od kada je najavljen popis stanovništva.

Kako je navela, istraživanje je pokazalo da bi se 36,4 odsto građana izjasnilo da govori crnogorskim jezikom, a 46,7 odsto da govori srpskim.

“Da se sada sprovodi popis, 4,2 odsto građana izjasnilo bi se da govori albanskim jezikom, bošnjačkim 5,3, a kombinacijom ovih jezika 4,1”, dodala je Mićanović.

Kada je u pitanju očekivanje nakon predstojećih izbora, Mićanović je rekla da podaci pokazuju optimizam među građanima u pogledu razvoja crnogorskog društva na različitim frontovima.

“Očekuju pobljašanje kada su u pitanju odnosi sa Srbijom, odnosi između države Crne Gore i SPC, kada je u pitanju povećanje plata i penzija, poboljšanje u odnosima između Crnogoraca i Srba, kretanje ka EU, jačanje ekonomije, borba protiv korupcije i kriminala i ravnomejran regionalni razvoj”, navela je Mićanović.

Građani su, kako je dodala, najmanje zabrinuti u pogledu revanšizma prema liderima i članovima DPS-a, kada je u pitanju jačanje uticaja Rusije i Srbije na Crnu Goru, loš tretman nacioanlnih manjina i jačanje uticaja SPC na državu.

“Niži procenat zabrinosti imaju vezano za ugrožavanje crnogorske nezavisnosti, a najviše su zabrinuti kad je u pitanju ekonomska stabilnost države”, saopštila je Mićanović.

Ona je kazala da 59 odsto građana smatra da Vlada, kada je u pitanju spoljna politika, treba da se najviše bavi članstvom Crne Gore u EU.

Prema rezultatima istraživanja, 25,2 odsto građana smatra da Vlada u spoljnoj politici treba da se bavi približavanjem Crne Gore Srbiji, 8,6 odsto jačanjem članstva u NATO, a 2,8 približavanjem države Rusiji.

“U pogledu političke orjentacije, najviše građana navijaju za zapadnu orjentaciju Crne Gore i broj takvih od juna 2021. godine je porastao za skoro četiri odsto”, dodala je Mićanović.

Kada su u pitanju prioriteti kojima Vlada treba da se bavi u unutrašnjoj politi, Mićanović je rekla da podaci ukazuju da su građanima najvažnije egzistencijalne i ekonomske teme, borba za bolji životni standard i nova radna mjesta.

“Ohrabruje što građani više ne vide potrebu da se bavimo rješavanjem međunacionalnih odnosa u Crnoj Gori i potrebu da se Vlada bavi borbom za rješavanje crnogorsko-srpskog nacionalnog pitanja”, navela je Mićanović.

Ona je rekla da ne ohrabruje, ali da treba imati razumijevanje, što građani ne pokazuju veliko interesovanje za jačanje demokratije.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije