fbpx
NaslovnicaCrna GoraPodnijeto šest prijava zbog nelegalne eksploatacije državnih resursa

Podnijeto šest prijava zbog nelegalne eksploatacije državnih resursa

Podgorica, (MINA) – Inspektori šumarske i inspekcije za vode podnijeli su, u posljednjih mjesec, šest krivičnih prijava zbog nelegalne eksploatacije državnih resursa, saopšteno je iz Uprave za inspekcijske poslove (UIP).

Iz UIP-a su rekli da su inspektori Odsjeka za inspekciju za vode, u srijedu, postupajući po usmenoj inicijativi, izvršili nadzor na lokaciji u blizini korita rijeke Morače duž desne obale, u Donjim Kokotima.

„Tom prilikom zatečene su tri osobe koje su, upravljajući teretnom mehanizacijom, eksploatisale prirodne resurse sa katastarske parcele broj 1566/1 K.O. Donji Kokoti“, kaže se u saopštenju.

Iz UIP-a su pojasnili da je parcela u vlasništvu državne kompanije “13. jul Plantaže“ i da je po klasifikaciji zemljišta njiva pete klase.

„Po naredbi inspektora pomenute osobe su obustavile eksploataciju i uklonila mašine sa predmetne lokacije, a nakon sačinjavanja zapisnika, spisi predmeta su proslijeđeni Osnovnom državnom tužilaštvu u Podgorici, radi pokretanja krivičnog postupka“, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da je Odsjek za inspekciju za vode u toku januara izvršio 91 inspekcijski nadzor, pri čemu je utvrđeno devet nepravilnosti.

„Donijeta su tri zaključka o novčanom kažnjavanju u iznosu od 6,9 hiljada EUR, izdata su četiri prekršajna naloga u iznosu od 2,8 hiljada i podnijete su dvije krivične prijave“, precizira se u saopštenju.

Iz UIP-a su ukazali da je tokom izvještajnog perioda šumarska inspekcija izvršila ukupno 82 inspekcijska nadzora, pri čemu je utvrđeno 24 nepavilnosti.

„Izdata su dva naloga o privremeno oduzetim sredstvima i predmetima i oduzeto je 9,40 metara kubnik (m3) četinara i 34,12 m3 lišćara, a bilo je i sedam ukazivanja“, rekli su iz UIP-a.

Kako su naveli, podnijete su tri krivične prijave i jedan zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka.

Iz UIP-a su kazali da kontinuiranim akcijama i redovnim aktivnostima na dnevnom nivou dokazuju da je Uprava ključni organ u suzbijanju svake vrste nelegalne eksploatacije državnih resursa.

„Ovakvoj efikasnosti doprinijela i dobra međuinstitucionalna saradnja sa Upravom policije i Tužilaštvom“, istakli su iz UIP-a.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Remi Budućnosti, Elektroprivreda ubjedljiva

Podgorica, (MINA) - Šahisti Omladinca remijem protiv Budućnosti obilježili su prvo kolo Premijer lige...