fbpx
NaslovnicaCrna GoraDruštvoMisija OEBS-a u kampanji protiv rodno zasnovanog nasilja

Misija OEBS-a u kampanji protiv rodno zasnovanog nasilja

Podgorica, (MINA) – Misija OEBS-a u Crnoj Gori pokrenula je javnu kampanju koja poziva na okončanje rodno zasnovanog nasilja, a koja uključuje TV spot i kampanju na društvenim mrežama.

Iz Misije OEBS-a su kazali da su se time pridružili globalnoj akciji „16 dana aktivizma protiv rodno zasnovanog nasilja“ koja je počela 25. novembra, na Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama, i trajaće do 10. decembra.

„Video je napravljen u partnerstvu sa Ministarstvom pravde, ljudskih i manjinskih prava kako bi se podigla svijest javnosti o rasprostranjenosti nasilja u porodici i nasilja nad ženama i djevojčicama“, kaže se u saopštenju.

Navodi se da video podstiče sve da preduzmu mjere za sprječavanje i borbu protiv rodno zasnovanog nasilja.

Iz OEBS-a podsjećaju da je njihova Studija o nasilju nad ženama u Crnoj Gori iz 2019. godine pokazala da skoro svaka peta žena kaže da je od svoje 15. godine doživjela fizičko i/ili seksualno nasilje od partnera ili nepartnera, a više od tri od deset žena iskusilo je seksualno uznemiravanje.

„Istraživanje je takođe pokazalo da se četvrtina slaže da nasilje nad ženama često izaziva žrtva, ali se takvi stavovi polako mijenjaju“, navodi se u saopštenju.

Iz OEBS-a su istakli da je rodno zasnovano nasilje kršenje ljudskih prava koje ugrožava bezbjednost i sigurnost žena i djevojčica širom svijeta i da ima dugoročne posljedice na pojedince i na šire društvo u kojem žive.

Kako su naveli, rodno zasnovano nasilje može imati različite oblike, od psihološkog, seksualnog i ekonomskog do fizičkog, a probija se kroz sve kulturne i društvene barijere.

„Misija OEBS-a i Ministarstvo pravde, ljudskih i manjinskih prava nastaviće da promovišu rodnu ravnopravnost i nedvosmisleno se zalažu za politiku nulte tolerancije prema nasilju u porodici. Nasilju se može stati na kraj. Zaustavimo ga, reagujmo“, zaključuje se u saopštenju.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije