fbpx
NaslovnicaCrna GoraMinistarstvo pravde otvoreno za sve sugestije za zakon o sprečavanju korupcije

Ministarstvo pravde otvoreno za sve sugestije za zakon o sprečavanju korupcije

Podgorica, (MINA) – Ministarstvo pravde otvoreno je za sve sugestije i predloge u vezi sa zakonom o sprečavanju korupcije, za koji je u toku javna rasprava, ali i po pitanju svih zakonskih rješenja koja su u postupku izrade, poručili su iz tog resora.

Iz Ministarstva pravde su kazali da je Nacrt izmjena i dopuna zakona o sprečavanju korupcije rađen u radnoj grupi, koju čine domaći i međunarodni predstavnici i ekperti Savjeta Evrope.

„A veoma nam je žao što se i pored nekoliko javnih poziva za učešće nevladinog sektora u radnoj grupi za izradu tog zakona niko nije javio, jer ovo je najbolji dokaz da sve nevladine organizacije (NVO) koje se bave pravnom problematikom treba da se uključe“, naveli su iz Ministarstva.

Oni su rekli da je predlog zakonskog rješenja proslijeđen Evropskoj komisiji (EK) 29. marta, a Venecijanskoj komisiji (VK) 2. aprila.

Time se, kako su kazali iz Ministarstva pravde, naglašava njihova posvećenost transparentnosti i saradnja u tom procesu.

Iz tog resora su naveli da će, takođe, VK krajem ovog mjeseca organizovati poseban sastanak sa svim relevantnim akterima.

„Što dodatno potvrđuje našu želju za uvažavanjem svih stavova i sugestija u cilju donošenja kvalitetnog zakona i dodatno ukazuje na transparentnost rada Ministarstva pravde povodom izrade tog zakona, ali i odlučnost da Crna Gora dobije zakon kakav je potreban“, kaže se u saopštenju.

Iz Ministarstva su kazali da se, u skladu sa članom 44 zakona o sprečavanju korupcije, pokretanje, vođenje i ostala procesna pitanja preduzimaju u skladu sa zakonom koji uređuje upravni postupak, osim ako zakon o sprečavanju korupcije ne predviđa drugačije.

Oni su rekli da je dodati stav, da pokrenuti postupci ne mogu biti pokrenuti nakon isteka roka od pet godina, propisan uvažavajući preporuke date u analizama Savjeta Evrope.

„A kojima je ukazano da zakon treba imati rok zastarjelosti za pokretanje upravnog ili drugog pravnog postupka u kojem se odlučuje da li je javni funkcioner prekršio odredbe zakona o sprečavanju korupcije“, kaže se u saopštenju.

Iz Ministarstva su naveli da su, u skladu s tim, prilikom definisanja roka zastarjelosti za pokretanje upravnog ili drugog pravnog postupka, koji se odnosi na kršenje odredbi zakona o sprečavanju korupcije, imali u vidu odredbe člana 55 Zakona o platnom prometu.

Tim odredbama, kako su rekli, propisano je da su pružaoci platnih usluga dužni da dokumentaciju o korisnicima platnih usluga, platnoj transakciji, stanju i promjenama na računu za plaćanje korisnika platnih usluga čuvaju pet godina.

„U cilju objektivnog informisanja javnosti, važno je naglasiti da predloženi tekst nije, kako se navodi, predlog ministra Andreja Milovića, već radne grupe“, kaže se u saopštenju.

Ministarstvo pravde, kako su poručili, ostaje kao i uvijek otvoreno za sve sugestije.

Iz tog resora su rekli da nije potrebno da se potpisuju peticije i pišu otvorena pisma instituciji koja, kako su naveli, vrata drži otvorenim za sve zainteresovane strane da aktivno učestvuju u procesu izrade zakona.

„Ali, ako već nije došlo do saradnje u radnim grupama, apelujemo na sve koji se bave ovim pitanjem da se priključe javnoj raspravi, dostave komentare i sugestije kako bismo unaprijedili predloženo rješenje“, ističe se u saopštenju.

Iz Ministarstva su poručili da su sigurni da će zajedničkim naporima Crna Gora dobiti zakonsko rješenje, koje će odgovarati potrebama društva i doprinijeti jačanju pravne sigurnosti i borbe protiv korupcije.

„Ministarstvo pravde Crne Gore ostaje posvećeno tom važnom cilju i zahvaljuje svima koji doprinose tom procesu“, naveli su iz tog Vladinog resora.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije