fbpx
NaslovnicaCrna GoraDruštvoLompar: Crnogorska izdavačka scena prilično produktivna

Lompar: Crnogorska izdavačka scena prilično produktivna

Podgorica, (MINA) – Crnogorska izdavačka scena je prilično produktivna, a prosječno se u Crnoj Gori objavi 3,3 naslova knjiga dnevno, kazala je direktorica Nacionalne biblioteke (NB) “Đurđe Crnojević” Dragica Lompar.

Lompar je agenciji MINA kazala da se u sklopu crnogorskog izdavaštva objavljuju izvanredni naslovi, koji, kako je istakla, nerijetko budu proglašeni za izdavačke poduhvate na domaćim i regionalnim sajmovima knjiga.

Oje navela da je, prema podacima iz decembra, tokom prošle godine, za potrebe izdavača u Crnoj Gori, izrađeno je 1.293 CIP zapisa za nove naslove, dok je NB evidentirala i pet publikacija koje su objavljene bez CIP-a.

“Naša nastojanja su da u najvećoj mogućoj mjeri edukujemo izdavače kako se ne bi objavljivale knjige bez međunarodnih oznaka, odnosno CIP-a, ISBN-a, bar cod-a”, rekla je Lompar.

Najveći broj naslova, na osnovu izvještaja koji je dostavljen Monstatu za 2020. godinu, kao i podatka o broju do sada izdatih naslova u prošloj godini, potpadao je pod književnost, gdje je objavljeno 517 djela.

“Nakon toga slijede udžbenici za osnovnu i srednju školu i društvene nauke. U okviru grupe Istorija, geografija, biografije objavljeno je 66 publikacija, dok se najmanji broj publikovanih knjiga odnosi na medicinu, matematiku i prirodne nauke, odnosno 26”, navela je Lompar.

Kako je kazala, iz navedenih podataka može se zaključiti da se iz godine u godinu najviše objavljuje u oblasti književnosti, a najmanje iz prirodnih i primijenjenih nauka i medicine.

“Za crnogorsku izdavačku scenu se može reći da je prilično produktivna, odnosno da se objavi u prosjeku 3,3 naslova knjiga dnevno. Takođe, prema podacima za 2020. godinu, izlazi i 61 naslov novina i 80 naslova časopisa”, rekla je Lompar.

Prema njenim riječima, problem predstavlja ažurnost dostavljanja obaveznih primjeraka od izdavača.

“Naši bibliotekari tokom čitave godine podsjećaju, reklamiraju i upozoravaju na neophodnost dosljedne primjene Zakona o izdavačkoj djelatnosti, u cilju kompletiranja godišnje crnogorske izdavačke produkcije”, rekla je Lompar.

Ona je podsjetila da je riječ o najznačajnijoj kolekciji Nacionalne biblioteke, odnosno kolekciji crnogorske knjige i periodike „Montenegrina“.

Kako je dodala, ta kolekcija u ovom trenutku broji oko 65 hiljada knjiga, 912 naslova novina i 747 naslova časopisa, i dopunjava se novima naslovima i brojevima u kontinuitetu.

“Izdavačka produkcija posljednjih godina je u približno istom obimu i nema velike razlike u broju objavljenih publikacija”, rekla je Lompar.

Ona je istakla da treba više ulaganja i podrške izdavačkoj djelatnosti koja bi odgovarala potrebama razvoja društva, naročito kada je riječ o naslovima iz oblasti prirodnih i primijenjenih nauka, tehnike, medicine i umjetnosti.

Lompar je navela da, na osnovu dostupnih podataka, izdavačka produkcija nije stagnirala u vremenu pandemije koronavirusa.

“Ipak, vjerujem da je ova djelatnost morala ulagati dodatne finansijske napore zbog opšte ekonomske krize i povećanja troškova na globalnom nivou”, dodala je Lompar.

Ona je istakla da se mora povesti sveobuhvatna rasprava o problemima izdavača, položaju knjige, autora i prevodilaca u Crnoj Gori, ali i o odnosu izdavača prema NBCG „Đurđe Crnojević“.

“Zanemarena je činjenica da knjige, prije svega, imaju kulturnu, pa tek onda materijalnu vrijednost”, kazala je Lompar.

Ona smatra da treba uzeti u razmatranje i pozitivnu praksu zemalja u regionu, gdje nadležna ministarstva jednom ili više puta godišnje vrše otkup od izdavača i te knjige zatim raspodjeljuju bibliotekama.

“Na taj način pomažu i izdavačkim kućama, koje mogu dobijena sredstva ulagati u nova izdanja, a i bibliotekama kao dobar način popunjavanja fondova“, pojasnila je Lompar.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Usik pobijedio Fjurija

Podgorica, (MINA) - Ukrajinski bokser Oleksander Usik apsolutni je prvak svijeta u teškoj kategoriji. On...