fbpx
NaslovnicaCrna GoraDruštvoLičina: Akademici da izađu iz zone komfora i upute umirijuće poruke

Ličina: Akademici da izađu iz zone komfora i upute umirijuće poruke

Podgorica, (MINA) – Odgovornost intelektualne elite za stanje u Crnoj Gori je velika i bilo bi važno da akademici, univerzitetski profesori izađu konačno iz “zone komfora” i upute umirijuće poruke građanima, ocijenio je Demir Ličina.

Demir Ličina, sin Iljaza Ličine otetog iz voza u Štrpcima, smatra da se mijenjanjem pojedinačne svijesti i shvatanjem “da političari dijele građane zbog ličnih interesa“, podjele mogu prevazići.

Ličina je kazao da se instalacijom i inteziviranjem podjela u društvu, po bilo kom osnovu, lako dobijaju politički poeni, čime se ubira glas više za sebe i svoju partiju.

“Kod nas je već odavno sve partija i sve se čini s ciljem dobijanja brojnosti članstva u istoj“, istakao je Ličina u intervjuu agenciji MINA.

Odgovornost, kako je istakao, kreće od pojedinaca, i za aktuelnu situaciju odgovorni su svi pojedinačno građani.

“Mijenjanjem pojedinačne svijesti, jačanjem standarda, shvatanjem da nas političari dijele zbog ličnih interesa, doći će i do prevazilaženja razlika. Ako dijete, vaspitavajući ga, učimo da mrzi drugačije, nema govora o pomirenju“, dodao je on.

Kada je riječ o odgovornosti, Ličina poistovjećuje političke i vjerske aktere, ocjenjujući da se političari kada im je potrebno bave vjerom, a vjerski lideri politikom, radi ostvarenja svojih ciljeva.

“Kako postoji državna vlast, tako postoji i duhovna. Prožimaju se, hrane se jedna drugom, vječna je borba za vlast i kao posledicu svih tih borbi imamo podjele u društvu“, naveo je on.

Ličina je kazao da od neprestane borbe politički i vjerski akteri ne preduzimaju apsolutno ništa kako bi se smanjile tenzije u društvu.

“Čini mi se da je jasno zbog čega. Kod nas svaka nazovi “strana“ ima svoju istinu, svoju istoriju i to isključuje sve drugo i drugačije. Veoma je teško sa takvim stavovima doći do pomirenja“, rekao je Ličina.

Prema njegovim riječima, nakon 5. septembra, podjele koje su oduvijek postojale, samo su izašle na vidjelo.

“Sada je samo stvorena takva atmosfera da treba istaći ko je veci Srbin, Crnogorac, i uniziti ovog drugog. Treba zauzeti stranu, možda se tako dobija bolji status“, rekao je Ličina.

On iatiče da smo svjedoci histeriji mržnje u svim medijima i društvenim mrežama.

“Dotakli smo dno. Ako se u što kraćem roku ne počne razgovarati, naučen lošim ličnim iskustvom, bojim se da svi znamo šta slijedi, a nismo se još oporavili od ‘90-ih“, kazao je Ličina.

On je kazao da ne zna šta će se dešavati u narednom periodu, dodajući da je siguran da se događaji sa Cetinja ne mogu svesti na policijsko-operativnu radnju.

“Plašim se da je ovo tek početak, da je možda i kasno za razgovor, a volio bih da griješim u svemu tome“, naveo je Ličina.

Poziv za dijalog, kako je ocijenio, trebalo bi da krene od vlasti, a tom pozivu se moraju svi odazvati.

“To mora biti iskreno ili ga je bolje i ne počinjati. Volio bih da nismo zakasnili sa tim“, dodao je Ličina.

Govoreći o procesu pomirenja, on je istakao da je velika odgovornost na intelektualnoj eliti, odnosno akademicima i univerzitetskim profesorima.

“Mora se konstatovati i žalosna činjenica da su intelektualne elite sebe žestoko diskreditovale tokom prethodnih decenija. Ako nisu huškale na sukobe, onda su uglavnom “mudro“ ćutale, trošeći dodijeljene apanaže“, dodao je on.

Nužno je, istakao je, da baš oni otvore unutrašnji dijalog koji je prijeko potreban u društvu.

“Ali, ne gajim veliku nadu i vjerujem da će se akademska zajednica, uz časne izuzetke, kao i do sada opredijeliti za “mudro“ ćutanje. To će, opet, biti na štetu svih nas“, rekao je Ličina.

Ličina kaže i da je pažljivo slušao šta se govorilo u prethodnom periodu, ali da pomirljive tonove od vjerske zajednice nije čuo.

On je ocijenio da su građani žrtva svih procesa, kao i da je na njima veliki teret, počev od, kako je naveo, katastrofalne ekonomske situacije, pandemije i migracije stanovnistva.

“Znate li kada je poslednji put došlo do rasta prosječne zarade? Opterećeni svim stvarima, vjera je jedino čime traže izlaz, a otuda i sva ostala manipulacija“, smatra Ličina.

Međuvjerski sklad, kako je ocijenio, već je narušen i poljuljan.

“Građani bi trebalo da ugase televiziju, telefone, sve elektronske uređaje i da porazgovaraju sa prvim komšijom. Neka to bude početak, mnogo smo se udaljili. Ostalo će samo po sebi doći. Mnogo nam se zla servira a ne odupiremo se“, rekao je Ličina.

Prema njegovim riječima, da bi se govorili o budućnosti moramo se suočiti sa prošlošću, navodeći da nikada ne može zaboraviti nepravdu koja se dogodila njegovoj porodici.

“Činjenica je da je 20 građana Crne Gore pobijeno isključivo zbog drugačijeg imena i da je za to odgovarao Nebojša Ranisavljević i Mićo Jovičić, koji je priznao zločin“, rekao je Ličina.

Procesi traju i odugovlače se a nalogodavac nije osuđen, kazao je on, konstatujući da su porodice otetih oduvijek prepuštene same sebi.

“Jedina razlika koju ja i moja porodica pravimo je čovjek i nečovjek. Ako smo mi našli snage, složićete se da niko drugi ne bi smio da ima pravo da drugačije posmatra“ , zaključio je Ličina.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije