fbpx
NaslovnicaCrna GoraCrna Gora jača kapacitete u oblasti migracija

Crna Gora jača kapacitete u oblasti migracija

Podgorica, (MINA) – Crna Gora treba dalje da jača kapacitete za rješavanje mješovitih migracionih tokova i integracije izbjeglica, kao i da povećava ljudske i materijalne resurse posvećene upravljanju granicama i sistemu registracije migranata.

To je poručila državna sekretarka Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Jovana Mijović na sastanku sa šefom kancelarije Međunarodne organizacije za migracije (IOM) u Podgorici, Vladimirom Gjorgijevim.

Iz MUP-a je saopšteno da je na sastanku iskazano zadovoljstvo povodom kontinuirane saradnje Crne Gore sa IOM-om.

“Naročito u dijelu uključivanja u niz humanitarnih i socijalnih programa podrške i regionalnih projekata iz oblasti migracija, integrisanog upravljanja granicom, kao i borbe protiv trgovine ljudima”, kaže se u saopštenju.

Navodi se da je Mijović kao trenutno najznačajniji istakla projekat „Individualna mjera za jačanje kapaciteta za upravljanje granicama na Zapadnom Balkanu”.

“U tom kontekstu, jedan od prioriteta u radu MUP-a je uspostavljanje sistema za elektronsku identifikaciju i registraciju migranata (EURODAC), koji će omogućiti pravovremenu razmjenu informacija sa zemljama regiona i državama članicama Evropske unije (EU)”, poručila je Mijović.

Ona je pohvalila uspješnu saradnju Sektora granične policije sa misijom IOM-a u Crnoj Gori i zahvalila na podršci kako u vidu brojnih obuka, tako i u nabavci opreme i sredstava za rad.

Mijović je istakla da IOM time značajno doprinosi unapređenju bezbjednosti na Zapadnom Balkanu.

“Crna Gora treba dalje da jača kapacitete za rješavanje mješovitih migracionih tokova i integracije izbjeglica, kao i da povećava ljudske i materijalne resurse posvećene upravljanju granicama i sistemu registracije migranata, što će svakako doprinijeti realizaciji neophodnih reformi za punopravno članstvo Crne Gore u EU”, rekla je Mijović.

Ona je kazala da je crnogorski pravni sistem u najvećoj mogućoj mjeri usklađen sa pravnom tekovinom EU, kada su u pitanju oblasti iz pregovaračkog poglavlja 24 – Pravda, sloboda i bezbjednost.

Mijović je podsjetila da do punopravnog članstva Crna Gora planira da preduzme normativne aktivnosti sa ciljem potpunog usaglašavanja sa pravnom tekovinom EU u segmentima u kojima trenutno nije usklađena, sa posebnim akcentom na izmjene i dopune Zakona o strancima.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Minimalan trijumf Engleske, remi Danske i Slovenije

Podgorica, (MINA) - Fudbaleri Engleske pobijedili su večeras u Gelzenkirhenu selekciju Srbije 1:0, u...