fbpx
NaslovnicaCrna GoraDruštvoBorba protiv korupcije i organizovanog kriminala u fokusu nove Vlade

Borba protiv korupcije i organizovanog kriminala u fokusu nove Vlade

Podgorica, (MINA) – Borba protiv korupcije i organizovanog kriminala biće u fokusu nove Vlade, kazao je njen potpredsjednik Dritan Abazović, navodeći da ne treba zaboraviti druge stavke koje se odnose na pravosuđe i Tužilaštvo.

On je na konferenciji za novinare “Izazovi za transparentno, efikasno i odgovorno pravosuđe”, koju je organizovala Građanska alijansa, kazao da će reforma pravosuđa i sudstva biti naporan posao za Crnu Goru.

Abazović smatra da je potrebno naći rješenja koja su održiva i unaprijediti sve grane vlasti a naročito Sudsku vlasti.

„Ono što je ova Vlada obećala da će biti u njenom fokusu jeste borba protiv korupcije i organizovanog kriminala tu ne treba zaboraviti ni druge značajne stavke koje se tiču crnogorskog Pravosuđa ili Tužilaštva. O jednoj detaljnoj reformi ćemo moći da pričamo tek nakon nekog određenog vremenskog perioda“, kazao je Abazović.

On ja rekao da su postojale situacije da Tužilaštvo iznese dokaze koji su vrlo jasni, a da onda neka sudska institucija donese oprečnu odluku.

„Moramo na takvu pojavu da skrenemo pažnju. To znači da su brojne institucije u Crnoj Gori bile zarobljene. Namjera je da kažemo da ne možemo da imamo napredak u poglavljima 23 i 24 ako se budemo ponašali kao što smo se do sad ponašali“, rekao je Abazović.

On je kazao da njegova namjera nije da iznese javnu kritiku prema određenim sudijama već da ukaže da se neke stvari moraju mijenjati.

„Ne možemo da živimo u zemlji gdje će neko u državi da isplati deset miliona EUR iz državnog budžeta i da niko ne bude kriv. Ja stvarno ne razumijem ali ako je to nekome normalno meni nije. Ako je iz državnog budžeta isplaćeno deset miliona EUR neko mora da odgovara“, naveo je Abazović.

Prema njegovim riječima, mora se pristupiti izmjenama nekoliko zakona.

„Mislim da je Tužilašvo u ovom trenutku mnogo više na udaru jer je to organ koji se više vezuje za izvršnu vlast nego sudstvo. Mi moramo nekako da učinimo mogućim da izbor sudija ili nagrađivanje sudija za ono što dobro rade ili eventualno kažnjavanje sudija za ono što loše rade nekako profunkcioniše“, kazao je Abazović.

Abazović je rekao da u Crnoj Gori sudski procesi dugo traju i da je to neprihvatljivo.

„Šaljemo lošu poruku kada predsjednica Vrhovnog suda preuzme treći mandat i to konstatuju svi ižvještaji Evropske komisije“, kazao je Abazović.

On smatra da iz Crne Gore treba da krenu pozitivne poruke kada je u pitanju vladavina prava.

Abazović je kazao da vjeruje da u Crnoj Gori ima mnogo ljudi koji časno rade svoj posao ali da sigurno postoje neke manjkavosti.

On smatra da Crna Gora više ne smije da traži izgovore.

„Želimo da budemo partneri svim građanima i to nam je i ustavna obaveza. Ne želimo da na bilo koji način stvaramo neprijateljstvo. Definitivno želimo više pravde“, kazao je Abazović.

Predsjednik Građanske alijanse Boris Raonić kazao je da je Crna Gora napravila iskorak nakon dugih pregovora.

„Stavljena je jedna tačka. Ono što sad dolazi na dnevni red je kako da dođemo do nekih drugih pomaka, do rješavanje i VD stanja unutar pravosuđa i kompletnog sistema ne samo onoga o čemu se mnogo priča, već dolazi na red i Ustavni sud“, kazao je Raonić.

On smatra da Crnoj Gori sada predstoji period pravog djelovanja.

„Kroz dijalog ćemo jedino uspjeti da dođemo do potrebne većine, kako da ta možda i bitnija grana vlasti profunkcioniše u svom punom mandatu“, rekao je Raonić.

Predsjednica Sudskog savjeta Vesna Simović Zvicer rekla je da Crna Gora imam kvalitetnih kandidata koji mogu zadovoljiti kriterijume koji su trenutno predviđeni za izbor članova sudskog savjeta iz reda uglednih pravnika.

Ona je kazala da su važeće odredbe zakona o sudskom savjetu i sudijama koje se tiču disciplinske odgovornosti loše.

Ona je navela da u Crnoj Gori ima mnogo kvalitetnih sudija koji rade težak posao.

“Taj posao nije dovoljno cijenjen i na udaru je u medija i laičke javnosti koji očekuju da se presudi onako kao oni smatraju da treba a ne onako kako je po Zakonu“, rekla je ona.

Poslanik Demokratskog fronta Slaven Radunović smatra da je najveći problem u Crnoj Gori stanje u Tužilaštvu i Pravosuđu i da otuda proizilaze svi drugi problemi.

„Ne bi bilo ovolike priče ni oko korupcije ni organizovanom kriminalu da Sudstvo i Tužilaštvo rade svoj posao kako treba“, kazao je Radunović.

On je rekao da ne pronalazi uzroke za trenutno stanje u prethodnoj vlasti već da je to problem koji se vuče iz 1945. godine.

„Sistem jednumlja koji je vladao decenijama i u kojem je bilo normalno da bilo koji tužilac ili sudija mora da posluša političara“, rekao je Radunović.

Kako je naveo, taj sindrom nažalost još vlada u Crnoj Gori, ne u istoj mjeri ali za najvažnije slučajeve i dalje je tako.

Poslanik Demokratske partije socijalista (DPS) Nikola Rakočević smatra da je svakoj državi i sistemu potrebno trensparentno i nezavisno Sudstvo i Pravosuđe.

„Razlog je jednostavan da bi bi se ulivalo dodatno povjerenje u pravni sistem države što bi obezbijedilo pravnu sigurnost“, kazao je on.

Rakočević je naveo da u Crnoj Gori postoji kontinuiran pad povjerenje u Sudstvo i to istaživanja pokazuju.

„To nije zbog kvaliteta sudija ili pojedinaca u pravosudnom sistemu. Pad povjerenja u sudstvo dolazi kao rezultat jednog kontinuiranog pritiska na pravosudne organe iz brojnih interesnih krugova“, kazao je Rakočević.

Najčitanije

policija, Podgorica

Za 24 sata 21 saobraćajna nezgoda

Podgorica, (MINA) – U Crnoj Gori u posljednja 24 sata dogodila se 21 saobraćajna...