fbpx
NaslovnicaCrna GoraDruštvoAdžić: Uništavanjem oružja do bezbjednijeg društva

Adžić: Uništavanjem oružja do bezbjednijeg društva

Podgorica, (MINA) – Crna Gora je čvrsto opedijeljena da jača mehanizme kontrole naoružanja i radi u cilju podizanja svijesti javnosti o opasnostima oružja, poručio je ministar unutrašnjih poslova Filip Adžić.

U Institutu za crnu metalurgiju u Nikšiću danas je istopljeno 798 komada oružja, a uništavanje oružja organizovalo je Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP), u saradnji sa UNDP/SEESAC – Centrom za kontrolu malog i lakog naoružanja u Jugoistočnoj i Istočnoj Evropi.

Kako je saopšteno iz MUP-a, Adžić je kazao da je današnje uništavanje oružja rezultat kontinuiranog rada i saradnje između različitih činilaca, uključujući državne institucije, civilno društvo i međunarodne partnere.

“Sa svakim uništenim komadom vatrenog oružja korak smo bliže društvu u kojem preovladava mir i bezbjednost”, naglasio je Adžić.

On je zahvalio partnerima iz UNDP-a/ SEESAC-a i Delegacije Evropske unije (EU) za konstantnu podršku i pomoć u sprovođenju aktivnosti uništenja oružja, a svim navedenim partnerima i OEBS-u na implementaciji Mape puta u vezi sa malim i lakim oružjem.

Mapa puta u vezi sa malim i lakim oružjem, kako je dodao Adžić, dala je smjernice za efikasnu kontrolu oružja, smanjenje krijumčarenja oružja i unapređenje kapaciteta u sektoru sigurnosti.

Vršiteljka dužnosti stalne predstavnice UNDP-a u Crnoj Gori, Ekaterina Paniklova, kazala je da bolje upravljanje malokalibarskim i lakim oružjem spašava živote.

“Podaci iz SEESAC-ove Platforme za monitoring oružanog nasilja ukazuju da se u periodu od 2020. do 2022. godine u Crnoj Gori dogodio 171 incident sa vatrenim oružjem, uključujući i slučajeve porodičnog nasilja, a među žrtvama je bilo 122 muškarca i 29 žena”, navela je Paniklova.

Ona je kazala da su, nažalost, ti incidenti imali 36 smrtnih ishoda – osam žena i 28 muškaraca.
“Te brojke nam ukazuju na hitnu potrebu bavljenja rizicima povezanim sa ilegalnim posjedovanjem i zloupotrebom vatrenog oružja”, rekla je Paniklova.

Ona je kazala da je Crna Gora od 2017. godine uspješno deponovala oko 4.071 komada malokalibarskog i lakog oružja, uz gotovo 96 hiljada komada municije.

“Vjerujemo da će, kroz nastavak saradnje Crne Gore sa UNDP-om i SEESAC-om, količina vatrenog oružja i municije koja će biti uništena tokom naredne godine premašiti dosadašnju”, rekla je Paniklova.

To će, kako je poručila, doprinijeti većoj stabilnosti i miru za zemlju i region.

Paniklova je navela da je uvjerena da Crna Gora, aktivnim doprinosom SEESAC programu, jača kolektivnu posvećenost kreiranju svijeta bez siromaštva, nejednakosti i oružanog nasilja.

Zamjenica šefice Misije OEBS-a u Crnoj Gori Siv Katrine Leirtroe kazala je da Misija podržava kampanju “Poštuj zivot – vrati oružje”

„Više nego ikada vidimo koliko je važno smanjiti količinu oružja u privatnom vlasništvu. Ohrabrujemo sve da pozovu policiju i vrate oružje radi sopstvene i bezbjednosti najmilijih“, navela je Leirtroe.

Adžić je rekao da su kroz njihovu dobru saradnju uspjeli da ostvare značajan napredak u demilitarizaciji i osiguraju bezbjednost u Crnoj Gori.

“Očekujem da ćemo u budućem periodu nastaviti sa zajedničkom promocijom kulture nenasilja”, poručio je Adžić.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije