fbpx
NaslovnicaCrna GoraDonijeta odluka o raspuštanju Skupštine opštine Tivat

Donijeta odluka o raspuštanju Skupštine opštine Tivat

Podgorica, (MINA) – Vlada je na današnjoj sjednici donijela odluku o raspuštanju Skupštine opštine Tivat, a funkciju tivatskog parlamenta, do njegovog konstituisanja, vršiće Odbor povjerenika.

Iz Vlade su saopštili da i nakon njenih upozorenja Skupština opštine Tivat nije održala sjednicu, odnosno nije obezbijedila ostvarivanje svojih funkcija i vršenje Zakonom utvrdenih obaveza.

Time je, kako su rekli, dovedeno u pitanje ostvarivanje prava građana.

„Imajući to u vidu, Vlada je ocijenila da su se stekli uslovi za raspustanje Skupštine opštine“, kaže se u saopštenju.

Vlada je usvojila informaciju u vezi sa statusom osoba iz Ukrajine u Crnoj Gori.

Iz Vlade su rekli da su donijeli odluku kojom se odobrava privremena zaštita osobama iz Ukrajine koje se ne mogu vratiti u zemlju svog porijekla, a koju su bili prisiljeni da napuste zbog oružanih sukoba, na period do jedne godine.

„Radi nadzora nad sprovođenjem odluke obrazuje se Koordinaciono tijelo koje čine predstavnici organa državne uprave nadležnih za unutrašnje poslove, vanjske poslove, poslove finansija, rada, socijalnog staranja i zdravlja“, naveli su iz Vlade.

U informaciji se navodi da je u situacijama masovnog i kontinuiranog priliva migranata i izbjeglica, kada se realno može očekivati da će se, nakon isteka prava na boravak do 90 dana, veliki broj njih nalaziti u neregulisanom položaju u Crnoj Gori, bez mogućnosti da se vrate u zemlju porijekla, bilo neophodno aktiviranje mjere privremene zaštite predviđene Zakonom, u cilju privremenog, trenutnog regulisanja pravnog položaja migranata.

Kako je saopšteno, imajući u vidu Predlog Evropske komisije da se aktivira Direktiva 2001/55/EZ, primijenjen je institut privremene zaštite.

On je, kako se navodi, prepoznat u Zakonu o međunarodnoj i privremenoj zaštiti stranaca, kao mjera koja odgovara trenutnoj politici u oblasti azila i migracija.

“A kao zakonski mehanizam koji bi omogućio legalizovanje statusa i ostvarivanje prava onog dijela migrantske populacije koja potiče iz ratom zahvaćene zemlje u kojoj je bezbjednost i sloboda tih lica značajno ugrožena”, kaže se u saopštenju.

Iz Vlade su rekli da su zaduženi Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) i Uprava policije da iz humanitarnih razloga omoguće ulazak u Crnu Goru državljanima Ukrajine koji ne posjeduju važeću putnu ispravu.

„Uz posjedovanje putne isprave kojoj je istekao rok važenja ili njene kopije, važećeg unutrašnjeg pasoša u obliku knjižice ili važeće ili istekle lične karte ili kopije istih, izvoda iz matične knjige rođenih za djecu do 18 godina ili kopije istog“, navodi se u saopštenju.

Iz Vlade su kazali da je Ministarstvo finansija i socijalnog staranja zaduženo da u saradnji sa MUP-om, Crvenim krstom i UNHCR-om obezbijedi smještajne kapacitete za primjeren smještaj stranaca pod privremenom zaštitom, neophodnu pomoć i osnovna sredstva za život.

Vlada je usvojila izvještaj o radu Komisije za praćenje postupanja nadležnih organa u istragama slučajeva prijetnji i nasilja nad novinarima, ubistava novinara i napada na imovinu medija za od 4. oktobra prošle do 10. februara ove godine.

U izvještaju se navodi da je Komisija usvojila plan rada do kraja ove godine gdje su prioriteti ostali nepromijenjeni – najteži i najozbiljniji slučajevi napada na novinare i njihovu imovinu, oni kojima u skorijoj budućnosti prijeti zastara, a koji su bili predmet rada prethodnih saziva Komisije, kao i novoformirani predmeti u vezi napada na predstavnike medija.

Iz Vlade su rekli da je, u izvještajnom periodu, Komisija razmotrila 12 slučajeva napada ili prijetnji novinarima na štetu 17 novinara i dva napada na imovinu na štetu jednog novinara i jednog medija.

„Nadležni organi u dva slučaja, prema dostupnoj dokumentaciji, su u potpunosti sproveli sve potrebne mjere i radnje na rasvjetljavanju napada na novinare“, kaže se u saopštenju.

Kako se navodi, u nekoliko slučajeva, Komisija smatra da nijesu do kraja rasvijetljeni napadi, odnosno preduzete sve mjere i radnje.

„Tim povodom, zadužen je Generalni sekretarijat Vlade da izvještaj o radu Komisije dostavi Vrhovnom državnom tužilaštvu na upoznavanje“, kazali su iz Vlade.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije