fbpx
NaslovnicaCrna GoraDo 2. maja produžena primjena više mjera

Do 2. maja produžena primjena više mjera

Podgorica, (MINA) – Nacionalno koordinaciono tijelo za zarazne bolesti (NKT) produžilo je do 2. maja primjenu više privremenih mjera za zaštitu zdravlja i života građana.

Kako je saopšteno iz Vlade, NKT se saglasilo sa odlukom Kriznog medicinskog štaba da oprema koju je donirala Kina, a koja bi trebalo u Crnu Goru da stigne večeras, bude dodijeljena Specijalnoj bolnici za ortopediju, neurohirurgiju i neurologiju „Vaso Ćuković“ u Risnu.

Iz Vlade su kazali da je do 2. maja produžena primjena mjere zabrane uplovljavanja svih kruzera i jahti u luke Bar, Budva, Kotor, Kumbor – Portonovi, Tivat (Gat I i Gat II) i Zelenika.

Kako su naveli, produžena je primjena mjere zabrane okupljanja stanovništva u zatvorenim i na otvorenim javnim mjestima.

„Do 2. maja produžena je primjena zabrane posjete osobama koja se nalaze na bolničkom liječenju u zdravstvenim ustanovama i onima koje su smještene u ustanovama socijalne i dječje zaštite“, kaže se u saopštenju.

Do tog datuma zabranjena je posjeta osobama lišenim slobode i pritvorenim osobama, osim advokatima i sudskim vještacima po odluci suda, kao i posjeta onima koji se nalaze na izdržavanju kazne zatvora.

Produžena je i primjena mjera koja se odnosi na prekid obrazovno-vaspitnog rada u javnim i privatnim obrazovno-vaspitnim ustanovama, kao i na prekid rada prvostepenih socijalno-ljekarskih komisija u oblasti socijalne i dječje zaštite u centrima za socijalni rad.

Kako je saopšteno iz Vlade, do 2. maja produžena je primjena mjere koja se tiče zatvaranja graničnih prelaza za putnički granični saobraćaj prema Bosni i Hercegovini, Albaniji, Hrvatskoj, Srbiji.

Do 2. maja zabranjena su putovanja državljanima Crne Gore u Japan, Francusku, Njemačku, Švajcarsku, Dansku, Austriju.

„Produžena je primjena mjere stavljanje pod zdravstveno sanitarni nadzor povratnika/putnika u međunarodnom saobraćaju iz Japana, Francuske, Njemačke, Švajcarske, Danske, Slovenije, Austrije“, navodi se u saopštenju.

Kako se dodaje, produžena je i primjena mjere koja se odnosi na to da Uprava za imovinu nabavi dodatne količine sredstava za higijenu i dezinfekciju ruku, radnog prostora i opreme, po prioritetima, a prvenstveno za potrebe vaspitno-obrazovnih i zdravstvenih ustanova.

Do 2. maja produžena je primjena mjere obustave javnog prevoza putnika u međunarodnom drumskom, željezničkom i vazdušnom saobraćaju, osim neredovnog čarter prevoza organizovanog za povratak crnogorskih državljana u Crnu Goru i stranih državljana u domicilnu državu.

Iz Vlade su rekli da je takođe produžena primjena mjere koja se odnosi na obavezu državnih, organa državne uprave, lokalne samouprave i lokalne uprave da lična dokumenta izdata nakon 2008. godine, a kojima je istekao rok važenja, smatraju važećim.

„Do 2. maja produžena je primjena mjere u vezi sa ograničavanjem broja građana u šalter salama područnih jedinica i filijala Ministarstva unutrašnjih poslova i drugih organa državne uprave“, navodi se u saopštenju.

Najčitanije