fbpx
NaslovnicaCrna GoraĐeka: Spajić da bude mandatar, očekujemo da zadržimo mjesta koja imamo

Đeka: Spajić da bude mandatar, očekujemo da zadržimo mjesta koja imamo

Podgorica, (MINA) – Lider Pokreta Evropa sad (PES) Milojko Spajić treba da bude mandatar za sastav nove vlade, kazao je predsjednik Demokratske partije (DP) Fatmir Đeka i dodao da koalicija kojoj pripada njegova partija očekuje da zadrži mjesta koje trenutno ima u izvršnoj vlasti.

DP je dio Albanske alijanse, koalicije čiji će predstavnici danas na Cetinju imati konsultacije o mandataru sa predsjednikom države Jakovom Milatovićem.

Đeka je Vijestima rekao da Spajić treba da bude mandatar za sastav nove vlade, jer je njegova lista osvojila najviše glasova na parlamentarnim izborima.

“Smatramo da je to demokratsko pravilo. Dakle, da se najprije njemu povjeri mandat za sastav nove, 44. vlade Crne Gore. U skladu s tim pravilom, mi ćemo podržati to rješenje”, naveo je Đeka.

Đeka je kazao da se stranke koje čine tu koaliciju nikad u političkom djelovanju nijesu previše otimale za fotelje i da su razgovori sa Spajićem bili korektni i usmjereni više na strateške pravce razvoja države.

On je rekao da, što se funkcija tiče, očekuju da zadrže ona mjesta koje trenutno imaju.

“Znači, jednu ministarsku funkciju, nekoliko pozicija državnih sekretara, te neke druge pozicije “po dubini”, jer smo pokazali da imamo sposoban kadar. Vjerujemo da je to očekivanje korektno, što nam je i rečeno”, naveo je Đeka.

On nije želio direktno da odgovori na pitanje hoće li Albanska alijansa ući u vladu ako koalicija Za budućnost Crne Gore (ZBCG) bude njen dio, već je kazao da će o konstituentima nove vlasti odlučivati mandatar.

Đeka je kazao da je važno što su iz ZBCG viša puta saopštili da prihvataju predlog principa PES-a o formiranju vlade, u kom se, između ostalog, zagovara stvaranje kabineta proporcionalno izbornom rezultatu, sprovođenje ekonomskog programa Evropa sad 2.0, jednake šanse prilikom izbora na funkcije.

Potez ZBCG je, prema njegovim riječima, korak u pravom smjeru.

“Jer stabilizujemo političke odnose unutar države i upućujemo saveznicima u Vašingtonu i Briselu dobre signale iz Crne Gore”, istakao je Đeka.

Upitan da li uticaj na kreiranje nove vlasti imaju i neki strani činioci, on je rekao da je odluka o tome na političkim faktorima u Crnoj Gori, navodeći da saveznici prate situaciju, ali da ništa ne nameću.

Na pitanje kako gleda na stav lidera Albanske alternative Nika Đeljošaja, da i Socijaldemokrate (SD) treba da uđu u vladu ako Socijalistička narodna partija (SNP) bude njen dio, Đeka je ponovio da ne treba da određuju sastav vlade.

“Na nama je da taj proces ne otežavamo, te da budemo ili ne dio toga. Kao što nijesmo bili u Vladi Zdravka Krivokapića, iako nam je ponuđeno”, dodao je Đeka.

Na pitanje da li na formiranje vlade imaju i neki inostrani faktori, on je kazao da je odluka o formiranju vlade na političkim faktorima u Crnoj Gori i da oni imaju obavezu i odgovornost da ovaj složen proces iznesu do kraja.

“Ukoliko ne mogu, karte će biti ponovo bačene na sto i čeka nas ponovno dijeljenje – na novim izborima, ili će se eventualno predložiti neko prelazno rješenje”, rekao je Đeka.

Komentarišući najavu da će Albanska alijansa tražiti da se predlog principa PES-a o formiranju vlade dopuni, između ostalog, zahtjevima o dodatnoj afirmativnoj akciji, Đeka je rekao da će predlozi upućeni Spajiću biti integrisani u predloženih deset principa.

“A ti naši predlozi nijesu ništa drugo osim ustavna i zakonska obaveza. I stoje pred svakom vladom Crne Gore. Uključujući i postojeću, koja je do sada bila najinkluzivnija i koja je najviše uradila za područja na kojima manjinski narodi čine većinu stanovništva”, kazao je Đeka.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

AMSCG kiša

Putevi mokri i klizavi

Podgorica, (MINA) – U Crnoj Gori jutros se saobraća po mokrim i klizavim putevima,...

Real na fajnl-foru