fbpx
NaslovnicaCrna GoraCrna Gora nije opravdala status ekološke države

Crna Gora nije opravdala status ekološke države

Podgorica, (MINA) – Crna Gora nije opravdala status ekološke države i do sada je to bila samo deklarativna norma, smatraju u nevladinoj organizaciji (NVO) Eko-tim.

Iz te NVO kazali su da je zakonska regulativa u oblasti zaštite životne sredine u najvećem dijelu harmonizovana sa pravnim tekovinama Evropske unije.

„Međutim, problem kojem svi kao društvo svjedočimo ogleda se u lošem sprovođenju zakonskih rješenja, slabim kapacitetima institucija, naročito na lokalnom nivou, inspekcija, i izraženoj korupciji“, rekli su iz Eko-tima agenciji MINA.

Kako su naveli, u Crnoj Gori posljednih godina povećana je mreža zaštićenih područja, ali to ne prati adekvatno formiranje upravljačkih struktura koje bi suštinski brinule o tim područjima, tako da imamo veliki broj „paper“ parkova.

„U tom smislu, Eko-tim zajedno sa partnerima intenzivno radi na zaštiti više rijeka – Ćehotine, Mrtvice, Morače i Bistrice, kao i osiguravanju da upravljanje tim budućim zaštićenim područjima bude u skladu sa načelima i ciljevima zaštite prirode i dugoročno održivo, kako bi benefite od zaštite uživali i priroda i ljudi“, kazali su iz Eko-tima.

Te aktivnosti se, kako su rekli, sprovode u okviru šire inicijative, koja je dio višegodišnje kampanje za zaštitu rijeka Jugoistočne Evrope.

„Kampanju je pokrenula organizacija The Nature Conservancy, jedna od najznačajnijih svjetskih organizacija za zaštitu prirode, u saradnji sa lokalnim partnerima u Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Hrvatskoj, Sjevernoj Makedoniji i Srbiji“, naveli su iz Eko-tima.

Eko tim je, uz podršku NVO KOD, Zumiraj i Mreže za omladinski aktivizam, Ministarstvu ekologije, prostornog planiranja i urbanizma 22. marta uputio inicijativu za izmjene i dopune Zakona o procjeni uticaja na životnu sredinu.

Od nadležnog Ministarstva, kako su naveli, očekuju odgovor i vjeruju da će taj resor imati sluha da prepozna značaj izmjene Zakona o procjeni uticaja na životnu sredinu u dijelu odredbi koje se odnose na iznose novčanih kazni koje se mogu izreći počiniocima prekršajnih djela.

„Vjerujemo da će povećanje iznosa minimalne novčane kazne, koja trenutno iznosi dvije hiljade EUR, a koja se može izreći počionicima prekršajnih djela, dovesti do postizanja zakonske svrhe kažnjavanja i destimulisanja počinoca prekršajnih djela da ponove isti ili sličan prekršaj“, istakli su iz Eko-tima.

Na taj način će se, kako su dodali iz Eko-tima, pomoći ispunjavanju funkcije koju ima procjena uticaja na životnu sredinu, kao jedan od najvažnijih instrumenata zaštite životne sredine.

U njihovoj analizi “Projektna procjena uticaja na životnu sredinu – analiza zakonodavnog okvira i promjene kaznene politike” navedeno je da kaznena politika koja proizilazi iz Zakona o procjeni uticaja na životnu sredinu ne daje značajne rezultate u domenu očuvanja životne sredine.

Analiza sudskih procesa i kazni pokazala je da sudovi u značajnom broju slučajeva izriču minimalne kazne.

Iz Eko -tima su kazali da su najčešći prekršaji za koje su vođeni sudski postupci pristupanje realizaciji projekta bez pribavljene saglasnosti na elaborat ili odluke da on nije potreban, kao i nesprovođenje mjera zaštite koje su propisane elaboratima ili odlukama da nije potrebna njihova izrada.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije